Abaja pojede od Le Mans na FTR

vydáno 18. 5. 2010, text RZ, foto karelabraham.cz

Stejně jako tým Aspar, i brněnský AB Cardion motoracing se rozhodl odstoupit od podvozků RSV.

Důvodem změny značky motocyklu byla nespokojenost týmu Cardion AB s přístupem italské značky RSV k dalšímu vývoji stroje v nové třídě Moto2 s oficiálními motory Honda 600. Obrovskou vyrovnanost této kubatury znovu potvrdila kvalifikace na květnovou GP Španělska v Jerezu, kde se prvních dvacet jezdců vešlo do jedné sekundy. To samozřejmě vyžaduje nejen perfektní práci ze strany týmových mechaniků, ale především velkou pozornost dalšímu vývoji a to ze strany RSV od začátku chybělo. Stroj tak začal zaostávat za konkurencí. Brněnská stáj měla velké problémy s nastavením podvozku i s aerodynamikou. Jen pro srovnání, v Jerezu měl v závodě Španěl Debon, který jede na FTR, druhou nejvyšší maximální rychlost 247,9 km/h, Karel Abraham byl třetí od konce s výkonem 237,7 km/h. Proto byla ukončena spolupráce s RSV, od které odchází i španělský tým Aspara Martineze. 

Britská značka FTR má patnáctileté zkušenosti z úprav podvozků a stavby rámů pro přední světové výrobce a závodní týmy. S jejím rámem M210 jede mistrovství světa Moto2 Španěl Debon, který při úvodním podniku v Kataru dojel druhý a celkově je na pátém místě. Upravené stroje FTR používá i tým FIMMCO Speed up, za který startují Maďar Talmacsi a Ital Iannone. FTR se daří i ve španělském mistrovství třídy Moto2.

Šéf týmu Cardion AB Karel Abraham ke změně značky motocyklu poznamenal:
„Hlavním důvodem, proč jsme odešli od RSV, bylo, že nepokračoval vývoj motocyklu. Třída Moto2 je nová a o to víc jsme čekali neustálou práci na stroji a změny k lepšímu. Vše nové, co se na stroji udělalo, bylo ale výhradně dílem našich mechaniků. S motocyklem FTR Kája testoval už před začátkem sezony. Vypadalo to dobře, ale tehdy jsme se nedomluvili na ceně. Po závodu v Jerezu jsme od několika značek znovu dostali nabídku a nakonec jsme se s FTR už dohodli. Motocykl by měl být připraven na závod v Le Mans a já věřím, že to vyjde. Poslední slovo ale budou mít mechanici. Pokud by to nebylo možné, tak Kája na GP Francie pojede ještě s RSV a s FTR se představí při následujícím podniku mistrovství světa v italském Mugellu.“


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 5/2024
  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
Všechny příspěvky ...