Zraněný Pearson a vítězný Holán

vydáno 19. 5. 2014, text Ivo Helikar, foto autor

Reportáž a fotogalerie
Dvaapadesátý ročník hořického závodu 300 zatáček Gustava Havla letos hodně ovlivnila nepřízeň počasí. Neustávající déšť během sobotních tréninků zpomalil program a ne všechny měřené tréninky se tak stačily odjet. V neděli se počasí sice vylepšilo, ale zcela bez dešťových kapek to také nešlo.

Během sobotního tréninku šestistovek upadl v zatáčce pod startem na mokru jeden z favoritů a člen naší redakce Kamil Holán. Ještě v neděli byl značně otřesený a bolelo ho skoro celé tělo. Přesto se rozhodl nastoupit do obou přihlášených závodů, do šestistovek i litrů. Pro superbiky měl připravený motocykl BMW, který si ovšem poprvé vyzkoušel teprve dva dny před závodem. Přesto se v kvalifikaci přetahoval o nejlepší čas s bývalým britským superbikovým šampiónem Michaelem Pearsonem. Na pole position nakonec dosáhl právě tento sedmatřicetiletý Brit, Kamil získal druhý čas a bylo našlápnuto k velké bitvě o vítězství právě mezi touto dvojicí.


První odstartovaly šestistovky

Nejlepší kvalifikační čas si vyjel Marek Červený o 1,669 sekundy před Francouzem Arnaudem Mottem. Zajímavostí byl návrat Jiřího Brože na závodní dráhu, a to dokonce na motocyklu Suter třídy Moto2 po Thomasi Lüthim. Brož získal čtvrtý čas a ztrácel přes čtyři a půl sekundy na nejrychlejšího Marka Červeného. Pátý čas měl Michal „Indi“ Dokoupil, sedmý byl Michael Pearson, devátý Kamil Holán. Kvalifikaci ovlivnilo počasí a téměř všichni zajeli lépe v prvním měřeném tréninku.

Ono sice během závodu ještě nepršelo, ale silnice byla stále v lesních úsecích vlhká, což byla laboratoř pro použití pneumatik.

Výborný závod nakonec svedla trojice, Pearson, Dokoupil a Červený. Začali pohromadě, nakonec zůstala dvojice, Person, Dokoupil a Marek Červený jejich nástup neudržel. Na čtvrté místo se probojoval Kamil Holán, ale k Červenému se už příliš nepřibližoval, i když zajížděl srovnatelné časy s vedoucí dvojicí. V tomto pořadí také závod skončil, zvítězil Michael Pearson před „Indim“, který jel celý víkend ve špičkové formě.


125 SP pro Radka Lamicha

Stále ještě nebyly vidět kapky deště, a tak ke druhému závodu vyrazila třída superproduction. Vítězství získal Radek Lamich před Petrem Kolářem, třetí Miroslav Sedlo už na vítěze ztrácel přes dvacet sekund. A už na startu probíhala první z mnoha oslav, padesátiny totiž slavil Jaroslav Červenka, v závodě nakonec šestnáctý.


Supermono a Twiny, Indi o parník první

K prvnímu většímu zdržení došlo před startem spojených tříd Supermono a Twin. Do města totiž musela vyrazit sanitka, naštěstí ne kvůli zraněným jezdcům, ale pro jednoho obyvatele Hořic. Závod se i tak musel zastavit, aby sanitka projela do uzavřeného prostoru, a mohla pak vyjet i ven. Zdržení trvalo asi hodinu, a když konečně mohlo dojít k opožděnému startu, začalo na chvíli drobně pršet. První přezouval Libor Kamenický, ale protože byl závod už před tím vyhlášený jako mokrý, musel se smířit s tím, že bude startovat z boxů. Jenže v té chvíli se začali ozývat další jezdci, kteří nastoupili s pneumatikami na sucho, a pořadatel musel kvůli riziku ustoupit. Vyhlásil tedy ještě deset minut na přezouvání, což se ale nedalo stihnout a tak z deseti minut bylo dalších skoro půl hodiny. Kamenický se však mohl vrátit na svůj startovní post. Jezdci byli spokojení, což už na startu gestem potvrdil poleman Michal Dokoupil. Jemu také patřil celý závod, okamžitě všem ujel a s obrovským náskokem také zvítězil. Cíl viděl o minutu a půl dříve než druhý Brit Gavin Lupton, třetí byl Němec Stefan Holz. Nejrychlejším jezdcem třídy Supermono byl Němec Johanes Kehrer. Nezabránila mu v tom ani předstartovní oslava jeho neuvěřitelných pětašedesátých narozenin. Druhý skončil Libor Kamenický a třetí Marek Kalina.


Stopětadvacítky a dvěstěpadesátky, Kolář cíl neviděl

Jezdci dalších dvou spojených tříd už se suchým obutím neriskovali. I když například u startu nepršelo, v jiných úsecích se kapky objevily a také v lese trať nevysychala. Ve stopětadvacítkách dojel na čtvrtém místě Olda Podlipný. A také u tohoto Hořičáka je nutné se na chvíli zastavit, i na něho totiž na startovním roštu čekala malá oslava. Nezmar Podlipný se totiž dožil padesátin a závodění, jak je vidět, stále nechce pověsit na hřebík. O tom, jak bude vypadat 300 ZGH po jeho odchodu do závodnického důchodu, se tedy můžeme jen domýšlet.

Hodně zdraví a úspěchů v dalších závodech, Oldo.

Na stupních vítězů se druhý Michal Savinkov ocitl mezi dvěma Němci, první místo získal Steffen Grämer, třetí byl René Lohse. Další z favoritů, Patrik Kolář tentokrát po pádu nepokračoval.

Dvěstěpadesátky startovaly s časovým odstupem, to však nezabánilo nejrychlejším jezdcům, aby se rychle nepřiblížili ke stopětadvacítkám. Vítěz, Francouz Pierre Favre dojel v absolutním pořadí čtvrtý, druhý Pavel Navrátil šestý. Na Favreho ztratil 52 sekund. Třetí byl Eric Lenser.


Litry potkala havárie po startu

Vrcholem byl závod litrových motocyklů. Když závod startoval, světlo už kvůli zatažené obloze začalo pomalu padat. To ale nebylo to nejhorší. Nejlépe se sice start povedl Marku Červenému ze třetího startovního místa, za ním vyrazil Kamil Holán, ale hned v první zatáčce uklouzlo přední kolo Petru Bičiště, který narazil do motocyklu Michaela Pearsona. Oba jezdci upadli. Bičiště se zvedl a byl nezraněný, ale Pearson zůstal ležet na zemi. Závod byl zastavený červenou vlajkou a na trati přistála zdravotnická helikoptéra. Pearsona odvezla do nemocnice se zraněním zad a vnitřním krvácením. Jeho stav byl sice stabilizovaný, ale vážný. Jeho PR manažer Willis Marshal to komentoval pro britský tisk takto: „Právě jsme opustili nemocnici a Michael má vážné zranění zad a vnitřní krvácení. Je to vážné, a byl letecky transportován do nemocnice. Jeho manželka a otec jsou tam s ním.“ Další informace zatím nemáme.

Start se po odletu vrtulníku znovu nejlépe povedl Marku Červenému, ale Kamil Holán nebyl k zastavení. Dostal se rychle na první místo, vytvořil si dostatečný náskok a přijel si osamocený pro zlatý věnec. Druhé místo získal Marek Červený a třetí Vítězslav Bican, na něhož se v závěru dotahoval čtvrtý Aleš Nechvátal.




Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...