V Pacově Smola, Čepelák a Kúča

vydáno 27. 4. 2009, text Evžen Zadražil, foto Martin Pichl

V Pacově se jel první český motokrosový mistrák za účasti téměř kompletní naší jezdecké špičky

V neděli se jel v Pacově úvodní závod šestidílného seriálu mistrovství republiky v motokrosu PROFI AUTO IVECO CUP 2009. Startovalo se ve třídách MX2, MX3-Open a Veterán. Ve třídě MX2 bylo základem projít sítem kvalifikace, protože do ní nastoupilo 80 závodníků! Jinými slovy to znamenalo, že se jich přesně polovina bude muset rozloučit s možností startovat v odpoledních rozjížďkách. Trať byla jako vždy kvalitně připravena a početná byla i divácká kulisa. I navzdory pečlivému kropení však pořadatelé nemohli kvůli silnému větru zabránit vírům prachu, které se občas během dne po závodišti honily.

Petr Michalec
Kropilo se - a tak bylo i bláto
Josef Kulhavý se vrátil po zranění


Holeshot a MX2

Význam dobrého startu do závodu byl letos umocněn novinkou – cenou za holeshot. Kdo projede první zatáčkou po startu v každé rozjížďce jako první, dostává bez ohledu na pozdější výsledek finanční prémii ve výši 1500 korun. Historicky prvním vítězem českého holeshotu byl František Smola, který se o 35 minut později stal i vítězem první letošní mistrovské rozjížďky třídy MX2. Nedal nikomu šanci a vyhrál stylem start –cíl. I když se mu ve druhé jízdě tuto suverénnost zopakovat nepodařilo, zajistil si druhým místem průběžné vedení ve třídě. Hned za ním se díky dobrým výkonům v obou rozjížďkách seřadili týmoví kolegové Martin Kohút a Josef Kulhavý. Spokojený byl v cíli také celkově čtvrtý Petr Michalec. To se zřejmě nedá říci o loňském vicemistru Davidu Čadkovi, který v Pacově skončil celkově 13. V první jízdě byl sice sedmý, ale ve druhé musel po kolizi v úvodním kole odstoupit. Ani loni celkově třetí Milan Špičák nemohl být s celkovým 9. místem příliš spokojen. Je ale pravda, že konkurence je v této třídě obrovská a také hodně vyrovnaná.

V Pacově jsou parádní skoky, na nichž jsou často vidět souboje


Dědkové

Jako druhé byly na pořadu jízdy Veteránů. Jistě nikdo nepochyboval o tom, že by v ní mohl najít přemožitele legendární Míra Kučírek, který svým věkem do této kategorie již také patří. Ale je pravda, že nějací takoví nevěřící lidé být musí, protože dle Mirkových slov šel letos do tohoto seriálu mj. i kvůli sázce s kamarády, kteří mu prý nevěřili. Sice nevím, o co se vsadili, ale už dnes je mi jich líto, protože Mirek opravdu nedal nikomu šanci a obě jízdy od holeshotu až po šachovnicový prapor suverénně vedl celé startovní pole. Ve druhé jízdě dokonce dostal v pořadí druhý jezdec „naděleno“ přesně půl kola. To ale neznamená, že by se v poli Veteránů nebojovalo o další příčky. Loňský lídr této kategorie Roman Heinrich opět potvrdil svou dobrou fyzickou kondici a vždy se mu podařilo dotáhnout po nepovedeném startu ze středu pole až na stupně vítězů. Příjemným překvapením v této třídě byl Severomoravan Marcel Malovaný. Ve druhé jízdě vystoupil ve svém prvním závodě v této kategorii hned na třetí stupínek. Tradičně spolehlivě zajeli i Dokoupil s Krčem a nestárnoucí Jarda Potůček, který se stal celkovým vítězem zvlášť klasifikované třídy nad 50 let. Nedařilo se téměř domácím a v minulosti se pravidelně dobře umisťujícím Jihočechům Heřmanovi a Jiřímu Hrobskému, když se oba celkově umístili až na dvouciferných příčkách.

Mirek Kučírek už odjíždí, ostatní teprve přijíždějí...
Kúča na cestě za 14. titulem
Michal Kadleček se doma představil poprvé za řídítky TM


Elitáři

Ve třídě MX3-Open, kde stabilně nastupují největší esa českého motokrosu, byla první jízda zcela v režii Martina Žeravy. Ostatně ve všech třídách sice vidělo téměř 5000 přihlížejících diváků kvalitní motokrosové výkony, rozjížďkám však chyběly osobní souboje a předjíždění na čele, což je vždy kořením motokrosu. Kdo si však počkal do závěrečné jízdy této třídy, ten se dočkal takové haldy koření jako na tureckém trhu. Holeshot sice vyhrál Tomáš Bučenec, ale ve vedení se pak vystřídali Žerava s Masaříkem a v posledním kole pak i urputně bojující Jirka Čepelák, který se tak stal nejen vítězem této závěrečné jízdy, ale i této třídy celkově. Za ním po prvním závodě figurují Martin Žerava a navrátivší se Honza Zaremba. Pod stupněmi vítězů sice skončili Masařík, Kadleček i Bartoš, ale i jejich výkony byly hodnotné.

Nejúspěšnější z Pacova Jiří Čepelák


S velkým aplausem se rozloučili pacovští diváci s kompletní špičkou českého motokrosu při závěrečném vyhlášení. Další závod seriálu se jede 17. května v jihočeské Kaplici.

František Smola právě získal první holeshot!
Ještě jednou František Smola - vítěz první jízdy a vedoucí jezdec mistrovství
Petr Masařík zvaný "Masařka"


Evžen Zadražil


Výsledky najdete na www.moto-cross.cz/vysledek-12/



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...