Plochodrážní elita v Praze

vydáno 9. 4. 2009, text Petr Pour, foto Markéta Praha

Již za dva týdny odstartuje další ročník GP na ploché dráze. Letos se první klání pojede v Praze na Markétě. Mezinárodní motocyklová federace FIM v těchto dnech potvrdila oficiální startovní listinu tohoto závodu. Na koho se tedy může český fanoušek těšit?

Nicki Pedersen (Dánsko)
Dánský jezdec loni suverénně vyhrál celý seriál. Kromě dvou posledních klání v Itálii a Polsku prakticky neslezl ze stupňů vítězů. V Praze vyhrál v posledních dvou letech, ale letos bude mít situaci těžkou, protože na začátku sezony vypověděl smlouvu svému klubu v polské extralize. Nesouhlasil totiž se snížením platu o 20 procent. Se stejným návrhem navíc přišel i jeho švédský klub.


Jason Crump (Austrálie)
Třiatřicetiletý jezdec má na kontě dva tituly z let 2004 a 2006. Celkově si připsal již 17 vítězství v závodech GP. Pražský ovál mu svědčí, na pódiu stál již šestkrát, z toho třikrát na stupni nejvyšším. To je zatím nejvíc vítězství, které si jeden jezdec v historii SGP (jezdí se od roku 1995) na Markétě připsal.


Tomasz Gollob (Polsko)
Polský závodník narozený již před osmatřiceti lety zasáhl poprvé do bojů SGP v roce 1995. Hned svůj první závod v domácí Wroclawi vyhrál. V Praze si připsal zatím jediné vítězství, a to již před deseti lety. Jinak zde výraznější úspěchy nezaznamenal, i když ho zde tradičně kupředu ženou tisíce polských fanoušků.


Greg Hancock (USA)
Američan drží dva rekordy SGP. Je to nejstarší jezdec, který seriál jezdí – letos v červnu oslaví již devětatřicáté narozeniny. Grand Prix jezdí od začátku a za tu dobu nevynechal jediný závod. V roce 1997 si připsal titul mistra světa.


Hans Andersen (Dánsko)
Dánský závodník s pohádkovým jménem zažil loni pohádkovou Prahu. Ve strhujících jízdách se mu podařilo odsunout Jasona Crumpa na bronzovou pozici. Celkově v SGP získal 140 bodů, což znamenalo páté místo. Jeho výsledky mají stoupající tendenci, ale na svůj první titul stále čeká.


Leigh Adams (Austrálie)
V SGP zatím nejvíce dosáhl na stříbrný pohár v roce 2007. Na Markétě si ale nikdy moc nepomohl, nejlépe skončil loni čtvrtý. Chuť si ale spravil v Pardubicích, kde již čtyřikrát získal Zlatou přilbu.


Andreas Jonsson (Švédsko)
Devětadvacetiletý Švéd nejvíce zazářil v roce 2006, to skončil celkově čtvrtý. Kromě tohoto úspěchu má ve sbírce ještě titul juniorského mistra světa a mistra světa družstev (dvakrát). Nástupce Tonyho Rickardssona, jak je často označován, ale zatím neukázal vše, co by v něm mělo být.


Rune Holta (Polsko)
Norský sympaťák, který reprezentuje Polsko jezdí SGP od roku 2000. Za tu dobu si připsal pouze dvě vítězství v závodech SGP. V Praze byl nejlépe třetí (2007).


Scott Nicholls (Velká Británie)
SGP jezdí již deset let. Za tu dobu ale ještě ani jednou nezvítězil. Nejlépe byl v celkovém hodnocení sedmý v roce 2003.


Fredrik Lingren (Švédsko)
V Praze jel loni poprvé a moc se mu nedařilo. Posbíral pouhé čtyři body a skončil tak na čtrnáctém místě. V celkovém hodnocení ale má vzestupnou tendenci. Od roku 2004 (30. místo), přes roky 2006 a 2007 (19. a 16.) se loni vyhoupl na desátou příčku.


Chris Harris (Velká Británie)
První Brit, který zvítězil při SGP na domácí půdě. To je ale zatím jediný výrazný výsledek tohoto sedmadvacetiletého jezdce.


Kenneth Bjerre (Dánsko)
Třiadvacetiletý Dán si už párkrát SGP vyzkoušel jako jezdec na divokou kartu nebo náhradník. Letos je to ale prvně, co odjede celý seriál.


Grzegorz Walasek (Polsko)
Třiatřicetiletý závodník ze sousední země má na kontě titul mistra své republiky, úspěchy sbíral i při závodech na mezinárodních oválech, většinou v soutěžích družstev. V rámci SGP jel dva závody. Jeden byl v Praze, kde získal šesté místo.


Sebastian Ulamek (Polsko)
Poprvé jel seriál SGP již před jedenácti lety, ale bez většího úspěchu. Poté se zúčastnil ještě jednou v roce 2002.


Emil Sajfutdinov (Rusko)
Mladý Rus (20 let) získal divokou kartu pro celý letošní seriál SGP. Za svou krátkou kariéru se mu podařilo získat tituly mistra světa do 21 let a Evropy do 19 let.


Matěj Kůs (Česká republika)
Divokou kartu pro domácí závod dostal teprve devatenáctiletý jezdec pražského Olympu. Zřejmě oprávněně. Loni si totiž připsal řadu úspěchů doma i v zahraničí.


Náhradníci
Luboš Tomíček – v loňském roce první náhradník seriálu SGP
Adrian Rymel – v roce 2006 jel českou GP na divokou kartu. Skončil na šestnáctém místě.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...