Markéta ožila Grand Prix

vydáno 24. 4. 2009, text PtP, foto autor

Na pražském plochodrážním stadionu se dnes po roce opět rozezněly motory těch nejlepších jezdců světa. Prvním dnem začala třináctá GP.

Pátek se nesl ve znamení tréninků a losování startovních pozic. To bylo pro letošek pozměněno, protože si někteří jezdci stěžovali, že počítač, používaný v minulých letech, je k nim příliš nespravedlivý. Letos proto bylo losování poprvé prováděno ručně. Na Markétě se toho ujal starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a nutno dodat, že našemu jedinému zástupci ve startovním poli připravil slušnou výchozí pozici.

Na Matěje Kůse vyšla jedenáctá startovní pozice a jak sám pro icmn.cz řekl, jedenáctka je jeho šťastné číslo. Důležitější jsou ale jména soupeřů v jednotlivých rozjížďkách. Hned ve své první narazí na světovou dvojku, Jasona Crumpa. Další na roštu pak budou Bjere a Sajfutdinov, s kterým se Matěj potkává hojně i v juniorských mistrovstvích, takže ví, jak na něj. Druhé místo z rozjížďky proto není nereálné. Stejně jako z jeho další jízdy, kdy se utká s Holtou, Hancockem a Ulamkem, a kdy startuje z výhodné vnitřní dráhy.

Prakticky v každé své jízdě má někoho, kdo je pro něj výzvou – ve třetí je to Gollob, ve čtvrté Adams a v páté dánské duo Pedersen a Andersen. Vždy se ale najdou také soupeři, na kterých by mohl získat nějaké body. Když se k tomu připočte dobrá nálada po týden starém úspěšném tažení ve švédské lize a nové dobře vyladěné motory, mohl by být Matěj Kůs překvapením zítřejšího večera.

Kdo s koho

O vítězi se ale přece jen bude rozhodovat především mezi Pedersenem, Crumpem, Gollobem, Hancockem a Andersenem, což je pětice nejlepších z loňského seriálu SGP.

Hned na úvod se utká Pedersen s Gollobem, v osmé jízdě pak Crump s Pedersenem, ve dvanácté Hancock s Pedersenem, třináctá jízda v obsazení Crump, Hancock, Andersen a Gollob bude doslova vražedná a ve dvacáté jízdě si to rozdá Andersen s Pedersenem (s nimi Kůs). Toto budou jízdy, kde se bude lámat chleba a rozhodovat o postupu favoritů do semifinálových jízd. Nicméně každá jízda bude atraktivní už proto, že jezdci jsou po zimní přestávce na závody nažhaveni a chtějí si připravit co nejlepší pozici pro celý seriál.

Grand Prix České republiky začíná v sobotu 25. dubna v 19 hodin.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...