Lešno pro Crumpa

vydáno 11. 5. 2009, text Petr Pour, foto autor

Druhým závodem v polském Lešně pokračoval seriál Grand Prix na ploché dráze. Tentokrát si vítězství nenechal uniknout ostřílený mazák Jason Crump.

Třiatřicetiletý Australan šel rázně za svým triumfem hned od první rozjížďky. Za všech pět jízd ztratil pouze dva body, a do semifinále tak postupoval z druhé pozice. Nejlepší po základní části byl Američan Greg Hancock, který měl stejně bodů jako Crump, ale hovořilo pro něj vítězství ze vzájemného souboje.
Mezi nejlepších osm se probojoval ještě vítěz z Prahy Rus Sajfutdinov, švédský jezdec Jonsson, trio Poláků – Gollob, Hampel, Ulamek, a s odřenýma ušima také loňský mistr světa Nicki Pedersen. Naopak hotovým debaklem skončil večer pro druhého z pražské GP Fredrika Lindgrena. Tomu se za celý večer podařilo získat pouhé dva body za dvě třetí místa.

Polská řež
První semifinále rozpoutalo na stadiónu hotové peklo. Na start se postavili hned všichni tři Poláci. Trojici doplnil s modrým povlakem na helmě Hancock. Bohužel pro poľski kibici (čti: polské fanoušky) právě Hancock zatahal za plyn nejvíce a dovezl se do finále. V bratrovražedném souboji pak druhé postupové místo získal Tomasz Gollob.
S bílým povlakem na helmě a tedy třetí dráhou nastupoval k druhému semifinále Jason Crump. V Praze se přiznal, že má tuto startovní pozici rád, což v Polsku potvrdil. Do finále ho doprovodil seveřan Andreas Jonsson.
Nicki Pedersen absolvoval Velkou cenu Evropy se zlomeným palcem a bylo to na jeho výkonech vidět. Navíc mu cestu ztrpčoval mladý Rus. Nejprve v prvním kole patnácté jízdy došlo ke kontaktu mezi těmito dvěma jezdci, po kterém se Sajfutdinov odporoučel k zemi. Pro Pedersena to znamenalo vyloučení z rozjížďky a ohrožení semifinálové účasti. Tu si vybojoval až druhým místem v devatenácté jízdě.
Podruhé na sebe oba borci narazili právě v semifinále, kde si to rozdávali o třetí místo. A nutno říct, že „elév“ GP Pedersena nijak nešetřil. I když nakonec ani jeden z nich do finále nepostoupil, dalo by se stejně říct, že večer pro ně byl úspěšný. Pedersen jezdil zraněný a Sajfutdinov se při svém druhém startu v GP podruhé probojoval mezi nejlepších osm a připsal si tak důležité body.

Jistý Crump
Samotné finále mělo celkem jasný průběh. Crump opět startoval z oblíbené třetí dráhy a hned od prvních metrů šel do vedení. Tři kola se na něj sice Gollob snažil něco vymyslet, ale Australan si pevně držel nejvýhodnější stopu uprostřed dráhy, a svou bezchybnou jízdou nedal Polákovi žádnou příležitost k předjetí. Pro Crumpa to znamenalo jeho devatenácté vítězství v závodu seriálu GP. Na stupně vítězů dvojici doprovodil Andreas Jonsson.
Další pokračování Speedway Grnad Prix se uskuteční 30. května ve švédském Gothenburgu.

Průběžné pořadí v SGP po závodě v Lešně
1. Jason Crump (AUS) 36
2. Andreas Jonsson (SWE) 27
3. Greg Hancock  (USA) 26
4. Emil Sajfutdinov (RUS) 26
5. Tomasz Gollob (POL) 24
6. Nicki Pedersen (DEN) 21
7. Fredrik Lindgren (SWE) 21
8. Leigh Adams (AUS) 19
9. Kenneth Bjerre (DEN) 15
10. Sebastian Ulamek (POL) 13
11. Hans Andersen (DEN) 12
12. Rune Holta (POL)11
13. Chris Harris (UK) 11
14. Grzegorz Walasek (POL) 11
15. Jaroslaw Hampel (POL) 9
16. Scott Nicholls (UK) 5



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...