Drama v Daytoně rozhodl Reed

vydáno 8. 3. 2009, text SRP, foto RZ

Chad Reed zvítězil v dramatickém závodě mistrovství světa supercrossu, které pokračovalo desátým kolem na trati okruhu Daytona.

James Stewart a Joshua Hill zvítězili v kvalifikačních rozjížďkách na desátý závod společného šampionátu AMA a FIM mistrovství světa v supercrossu, nicméně již v první zatáčce hlavního závodu se oba jezdci vyřadili, když doplatili v tlačenici při boji o holeshot na kontakt se svými soupeři. Pád je připravil o lepší umístění, přesto oba své stroje zvedli a pokračovali. Stewart byl v cíli na sedmém místě, Hill dokonce až na jedenáctém.

Mezitím se na čelo dostal tovární jezdec Suzuki Mike Alessi, ale ten se z vedení dlouho neradoval, když ve třetím kole podlehl ataku mladého Jasona Lawrence, který jel svůj první supercrossový závod na silnějším stroji 450 cm3 (Lawrence jezdí šampionát SX West 250). V polovině závodu se zdálo, že Lawrence bude svým soupeřům ujíždět, ovšem Australan Chad Reed, který do závodu špatně odstartoval a cílem úvodního kola projížděl až na osmé pozici, byl jiného názoru. Postupně se probíjel přes své soupeře, až se v sedmnáctém kole dostal i přes vedoucího Lawrence. Cílem tak proskočil jako první obhájce světového titulu Reed, následovaný nováčkem světové série Lawrencem. V souboji o třetí místo byl nakonec úspěšnější jezdec továrního Red Bull Honda Teamu David Millsaps, který tři kola před cílem předjel do té doby třetího Mike Alessiho.

V celkové klasifikaci se na čelo vrátil Chad Reed, jenž díky ztrátě Jamese Stewarta získal jedenáctibodový náskok. Za druhým Stewartem je na třetím místě Andrew Short, ten však na vedoucího jezdce již ztrácí propastných 61 bodů.

V závodě slabší třídy AMA Supercross lites východního pobřeží zvítězil francouzský jezdec Christophe Pourcel, který tak získal letos již třetí triumf a zaslouženě vede i celkové pořadí této národní americké série strojů MX2.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...