Super cesťák - Yamaha Star Venture 2018

vydáno 16. 6. 2017, text David M. Bodlák, foto Yamaha

Yamaha v minulých dnech představila nový super cesťák – konkurenta především pro legendární Hondu Gold Wing, ale i pro domácí Harley-Davidson. Líbí se vám? Nám moc, ale smůla, tahle motorka bude k mání zatím jen v USA!

Royal Star Venture byl model, který se hodně podobal Electra Glidám, ovšem nikdy se nechytil. Nový Star Venture pro modelový rok 2018 (první kousky budou k mání už letos v srpnu…) má ale mnohem blíže Gold Wingu a tady by se mohlo mnohé změnit.

Moderní design s využitím technologie LED, kombinovaný se starou školou – osvědčeným vzduchem chlazeným véčkem o objemu 1854 cm3 a šestistupňovou převodovkou totiž vypadá parádně a skvělá bude i jízda na palubě tohoto mega toureru. Maximální dávka pohodlí je neoddiskutovatelná už jen podle fotek a detaily jako ABS, elektronický plyn, různé jízdní módy, kontrola trakce, tempomat, nastavitelná opěrka, vyhřívané hefty i sedla, nastavitelný štít, bezklíčkové zapalování nebo sedmipalcový infotainment palubní systém s dual audio zones, vás musí přesvědčit, že jakákoliv delší jízda by měla být hodně příjemná.

Celá strojovna samozřejmě něco váží, konktrétně 434 kg v základním provedení, a aby se s tím člověk při manipulaci na místě nemusel až tak trápit, Yamaha do útrob zabudovala malý elektrický motor, kterým se dá kontrolovaně pohybovat vpřed i vzad. V Yamaze této vychytávce říkají Sure Park a funguje to jen s vypnutým motorem. Úložný prostor v motorce čítá více než 140 litrů místa a do nádrže se zase vejde litrů 25, což s rozumnou spotřebou vystačí na stovky kiláků. Také bude v nabídce Transcontinental Option Package (navigace, LED mlhovky, atd.).

Cenu Yamaha stanovila pro americký trh na 24 999 dolarů, o 2000 dolarů víc včetně Trans balíčku. Pořád je to ale méně, než kolik dáte za křižníky u konkurence. Jedinou vadou na kráse tohoto stroje je tak skutečnost, že pro Evropu Yamaha nic takového zatím nechystá. Ale uvidíme, třeba Japončíci překvapí…



Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...