Travis Pastrana alias Evel Knievel!

vydáno 13. 7. 2018, text David M. Bodlák, foto Indian

V americkém Las Vegas tentokrát nelítaly jen dolary v automatech, ale i Travis Pastrana. V rámci mega show Evel Live, odvysílané na TV online kanálu History, Pastrana zopakoval tři nejslavnější skoky legendárního „daredevila“ Evela Knievela, a ještě ho překonal!

Akční hrdina a pro mnohé totální magor Travis Pastrana, několikanásobný vítěz X Games, bývalý Nascar a rally jezdec a hlavní postava adrenalinové show Nitro Circus se opět zapisuje do novodobých dějin. Travis se totiž rozhodl vzdát hold nejslavnějšímu motocyklovému kaskadérovi Evelu Knievelovi a skočit jeho tři nejslavnější skoky: přes 50 zničených aut, 14 autobusů a hlavně, po 51 letech, přes fontánu slavného Caesar’s Palace, což tenkrát Evela stálo málem život.

Přes dvaapadesát autovraků letěl Pastrana téměř 44 metrů vzduchem
Na překonání šestnácti moderních Greyhound autobusů to bylo skoro 60 metrů vzduchem!
Na překonání fontány měl Pastrana pouhých 61 m rozjezdu, kdy musel dosáhnout potřebné minimální rychlosti 113 km/h!

Na samém začátku bylo ale podstatné vybrat stroj. Na nějaké krosce, což je Travisovi nejbližší, by to nebylo ono, chtělo to něco na způsob tehdejšího pekelného flattrackového Harleye, a nejvhodnějším kandidátem se nakonec ukázal speciál Indian Scout FTR750, moderní evoluce flattrackových strojů tehdejší doby.

Speciály Scout FTR750 ve stylu od Roland Sands Desing

Při přípravách se neponechalo nic náhodě a kromě ramp a několika strojů si Travis nechal ušít i speciální obleček (černý tréninkový a bílý na den D) a pořídil si také stylovou Bellku a la Evel. Za designem motorek i helem nestojí nikdo jiný než Roland Sands a celá mega show se odehrála tuhle neděli před zraky desetitisíců lidí a dalších stovek tisíců online během tří hodin. Nejvíc se nám však líbí, že si Travis troufnul na víc než Evel, takže nakonec skákal přes 52 aut, 16 moderních autobusů a chystal se být dalším, kdo přeskočí fontánu, jelikož před ním to dokázal v roce 1989 Evelův syn Robbie Knievel! Na tuhle závěrečnou show Pastrana přejížděl po ose za doprovodu policejní eskorty skrze Las Vegas Boulevard.

Travis Pastrana, pohodovej týpek a otec dvou dětí
Tříhodinová show běžela živě!
U automatů bylo v Las Vegas asi ten den prázdno...

A co myslíte? Klaplo to? Jukněte na fotky a video! Takhle na obrazovce to vypadá docela jednoduše, hlavně je vidět, že Travis skákal hodně na jistotu, jelikož měl všude slušnou rezervu. Schválně to porovnejte s dobovým videem a uvidíte ten rozdíl. Každopádně i tak mega výkon hodný naprostého šílence, kterým Pastrana prostě je! A dál? Třeba si zopáknout skok Robbieho Knievela přes Grand Canyon? Příští rok tomu bude 20 let! Je to dost šílené i na dnešní dobu?

Být to u nás, skákalo by se přes Karosy na Florenci...

Stylový ohoz nesměl chybět
Jako Evel Knievel!



Diskuze k článku

Ben 21. 7. 2018
masakr!!!!

Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...