KTM Freeride E v Guinnessovce: 6080 m. n. m.!

vydáno 8. 3. 2016, text Jan Rameš, foto Red Bull Content Pool

KTM Freeride je převratný motocykl v kterékoli své podobě a coby elektrika samozřejmě nejvíce. Kam až se jde s takovým strojem vydat? Až nad hranici 6000 metrů nad mořem!

To samozřejmě nejde jen tak, že byste se dneska zvedli z kanceláře a zítra byli pod Mount Everestem. Nebo na nejvyšší sopce světa Ojos del Salados v jihoamerické pouštní oblasti Atacama, kam Freerida dostal Francisco "Chaleco" López, jezdec podporovaný Red Bullem, který má na svém kontě i jedno vítězství v etapě Rally Dakar.

Ono v těchto nadmořských výškách už jde sranda stranou a jízdu na motorce náročným terénem zvládne jen trénované tělo. Chaleco se na tento pokus připravoval několik měsíců, přičemž posledních 10 dní strávil právě na sopce, aby si přivykl výšce, vybral správné pneumatiky a našel ideální cestu nahoru.

Samotný výstup byl rozdělen do dvou částí, první od 2000 do 4000 metrů, a následně přes 6000 se základním táborem ve čtyřech a půl tisících. López se dostal nejvýše na 6080 m n. m., dál už to pro velké kameny a sníh prostě nešlo. Obdivuhodný výkon, když si uvědomíme, že kromě výšky byla nepřítelem také teplota, která klesala až na -25 0C!

Teplota nebyla samozřejmě problémem jen pro jezdce, velkou otázkou bylo, jak se s ní popasují akumulátory ve Freeridu E-XC. Nakonec byly na celý výstup, který byl zaznamenán do Guinnessovy knihy rekordů, potřeba akorát čtyři.



Další iČMN články

  • 50 let řadových čtyřválců Honda
  • 15 ročník výstavy přestaveb Bohemian Custom Bike
  • MOTO VÝSTAVA LIBEREC 2019

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...