GP Indianapolis - závod MotoGP

vydáno 28. 8. 2011, text Jiří Nykodým, foto Honda Racing

Do závodu královské kubatury MotoGP v Indianapolis nejlépe odstartoval Dani Pedrosa, jenž se po startu zařadil na vedoucí pozici. Druhý jel Jorge Lorenzo, na třetí místo se propadl Casey Stoner, čtvrté místo držel domácí Nicky Hayden a první pětku uzavíral Marco Simoncelli. Karel Abraham se po startu pohyboval na sedmnácté pozici.

V nájezdu do druhého kola vedl stále Dani Pedrosa na Hondě, který měl za zády Jorge Lorenza a svého týmového kolegu Casey Stonera. Za Stonerem byla menší díra, kterou uzavíral čtvrtý Simoncelli a páté místo držel Nicky Hayden. Ve třetím kole se na cílové rovince dobře rozjel Stoner, na brzdách překonal Lorenza a dostal se na druhé místo. Karel Abraham mezitím postoupil na předposlední šestnáctou pozici. Ve čtvrtém kole závodu dojel Stoner vedoucího Pedrosu a začal na něj postupně útočit. Na třetí místo se posunul Marco Simoncelli, čtvrté místo držel Jorge Lorenzo a páté místo patřilo Nicky Haydenovi. O jedno kolo později se Casey Stoner odhodlal na konci cílové rovinky předjet Dani Pedrosu a po úspěšném útoku převzal vedení závodu. V osmém kole závodu vedl stále suverénně Casey Stoner, druhý Pedrosa na něj ztrácel již jednu sekundu. Třetí Jorge Lorenzo ztrácel na vedoucího Stonera čtyři sekundy, následoval čtvrtý Simoncelli a páté místo patřilo Haydenovi. Technické problémy potkaly Valentina Rossiho, jenž musel zajet do boxu, ale do závodu se ještě vrátil. Patnáct okruhů před cílem vedl s již třísekundovým náskokem Stoner, na druhém místě jel osamocený Pedrosa, na kterého třetí Lorenzo ztrácel již sedm sekund. Na čtvrtou pozici postoupil Ben Spies a na páté pozici se držel Andrea Dovizioso. Dvanáct kol před cílem odstoupil pro technický problém Loris Capirossi s Ducati týmu Pramac. Deset kol před cílem vedl závod Casey Stoner s bezpečným náskokem na druhého Pedrosu, na třetí pozici jel Ben Spies, Lorenzo se propadl na čtvrtou pozici a první pětku zavíral Andrea Dovizioso. Karel Abraham se v této fázi závodu pohyboval na poslední šestnácté příčce. O dvě kola později bohužel zajel do boxu i český závodník Karel Abraham a závod pro něj skončil. Pět okruhů před cílem závodu bylo již pořadí na čele ustálené, vedl Stoner před Pedrosou, Spiesem, Lorenzem a Doviziosem. Nepříjemná situace potkala Hectora Barberu, který po nepovedeném předjížděcím manévru na Aoyamuu havaroval v poslední zatáčce a závod nedokončil.

Vítězství v Indianapolis tak oslavil Casey Stoner na Hondě, druhé místo udržel jeho týmový kolega Dani Pedrosa a na pódium stanul ještě třetí Ben Spies na tovární Yamaze. Čtvrté místo obsadil Jorge Lorenzo na druhé tovární Yamaze a top 5 uzavřel Andrea Dovizioso na třetí tovární Hondě.

Výsledky:
1. Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC212V – 46’52.786
2. Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 4.828
3. Ben Spies – Yamaha Factory Racing Team – Yamaha YZR M1 – + 10.603
4. Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing Team – Yamaha YZR M1 – + 16.576
5. Andrea Dovizioso – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 17.202
6. Alvaro Bautista – Rizla Suzuki MotoGP – Suzuki GSV-R – + 30.447
7. Colin Edwards – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 39.690
8. Randy De Puniet – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP11 – + 53.416
9. Hiroshi Aoyama – San Carlo Honda Gresini – Honda RC212V – + 53.790
10. Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP11.1 – + 55.345
11. Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 57.184
12. Marco Simoncelli – San Carlo Honda Gresini – Honda RC212V – + 1’00.141
13. Toni Elias – LCR Honda MotoGP – Honda RC212V – + 1’02.169


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...