V sobotu na Markétu, jede se světová Speedway GP

aktualizováno 17. 5. 2013, text hell, foto rz

Na pražské Markétě se na sobotu 18. května chystá jeden z největších světových motocyklových podniků, který se letos jede na našem území.

Plochodrážní Grand Prix se tu od 19 hodin pojede jako čtvrtý závod sezony. Ve vedení seriálu je sice po třech podnicích Polák Tomasz Gollob, má ovšem jen dvoubodový náskok před Rusem Emilem Sajfutdinovem a krajanem Jaroslawem Hampelem. Nás však bude nejvíc zajímat, že se celého závodu zúčastní hned dva domácí jezdci. Divokou kartu získal stejně jako vloni Josef Franc a po zranění Australana Darcy Warda je potvrzena účast Aleše Drymla. Na pozici náhradníků byli nominováni junioři, Václav Milík a Zdeněk Holub.

Program:
pátek 11.00 otevření pokladny
od 16.30 stadion otevřen pro diváky
17.00 trénink SGP
sobota 11.00 otevření pokladny
16.00 vystoupení kapely před stadionem
17.00 stadion otevřen pro diváky
17.15–17.30 autogramiáda s Pedersenem, Sajfutdinovem, Žagarem a Francem
19.00 závod SGP

Vstupné: od 680 do 2500 Kč, děti: od 430 Kč, rodinné vstupné 2+2: 2200 Kč, 2+1: 2150 Kč.

Na to, že se na pražské Markétě jezdí každoročně světový závod GP, jsme si už zvykli, letos to bude už po sedmnácté. V tomto roce však závod MS jednotlivců překoná ještě jedna velká podívaná, světový pohár družstev, do jehož finálového závodu jsou jako pořadatelé předem nominováni domácí jezdci.
Pražský Olymp ovšem v tomto roce bude obhajovat i loňské vítězství v domácí extralize. A podle podepsaných smluv se zahraničními posilami to opět bere velice vážně. Světoví jezdci se tedy na oválu v Břevnově budou objevovat pravidelně. Pro extraligu se totiž znovu počítá s trojnásobným mistrem světa a loňským vicemistrem, Dánem Nicki Pedersenem. Vedle něj se břevnovští domluvili i s dalším dánským jezdcem, Bjarnem Pedersenem. Novou tváří týmu je do třetice Dán, třiadvacetiletý rodák z Odense Peter Kildmand. Svou smlouvu prodloužili i tři Poláci, dvojčata Emil a Kamil Pulczynští a Grzegorz Zengota. Jmen zahraničních jezdců je na Markétě letos víc než dost, Australan Troy Batchelor, Švéd Daniel Nermark, Poláci Rafal Okoniewski, Piotr Swist, Karol Baran, Mariusz Staszewski a Artur Czaja nebo i Němec Max Dilger, Brit Robert Lampart a Lotyš Andzejs Lebedevs. Manažer Tomáš Topinka k tomu ale říká: „Jezdců je určitě hodně a je jasné, že každý z nich se nesveze. Cizinci nám mohou pomoci vyhrát, ale vždycky musíme počítat s tím, že někdo z nich nebude mít při našich utkáních volný termín.“

Světová Speedway se do Prahy vrátí 18. července. To se tu pojede závod Race off o poslední postupové místo do finálového závodu SP družstev. Postoupí do něj druhé a třetí týmy ze semifinálových rozjezdů a dál postoupí už jen jedna reprezentace. Ta si to o dva dny později (20. 7.) rozdá rovněž v Praze proti vítězům semifinále a českému týmu. Snad nebudeme bez šance, naposledy se náš tým (Brhel, Kasper ml., Šváb ml., A. Dryml ml., Makovský) světových družstev zúčastnil v roce 1999 v Pardubicích a skončil stříbrný. Šéf pražského Olympu Petr Ondrašík k tomu říká: „Samozřejmě vzhledem k návštěvnosti bychom přivítali, kdyby do Prahy postoupil tým Polska, který vloni ve finále překvapivě chyběl.“ Za nás ale dodáváme – i když do Prahy zase přijede spousta polských diváků, doufejme, že domácích přijde podpořit svůj tým ještě více. Bude to stát za to…


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...