Sportovní víkend v rychlém přehledu (14. až 20. května)

vydáno 22. 5. 2018, text Petr Hájek, foto David M. Bodlák, MotoGP.com, KTM, archiv

V Hořicích se dařilo Holánovi, Jakub Kornfeil se zapsal do dějin MS, Márquez usedne za volant F1.

300 ZGH
V Hořicích v Podkrkonoší se jel 56. ročník legendárního závodu 300 zatáček Gustava Havla za účasti zahraničních hvězd Dannyho Webba či Matta Lagrivea, kteří si přijeli osahat trať před srpnovým závodem šampionátu IRRC (Česká Tourist Trophy). Počasí vyšlo perfektně, přes řadu pádů se nikomu nic nestalo, závody byly napínavé a množství diváků spokojených. Vítězi se v neděli stali: Radek Lamich (SP125), Kamil Holán (volná 600), Oldřich Podlipný (GP 125), Dán Anders Blacha (CRR250), Severoirčan Shaun Anderson (Supermono), Marek Červený (volná přes 600) a Petr Najman (V-twin). Mezi diváky byli mj. Bohumil Staša a Peter Baláž.



Jakub Kornfeil se svým MX skokem zapsal do historie MS
Velká cena Francie

V Le Mans se děly věci… Jakub Kornfeil po výborné kvalifikaci bojoval v čelní skupině, nejprve dostal penalizaci za zkrácení trati, pak přeskočil motokrosovým stylem před ním padnoucí motorku a dojel na skvělém šestém místě. Jeho kousek se stal bombou na internetu. V MotoGP nejprve zvedl Marc Márquez už ležící motorku v zatáčce loktem, pak z vedoucího místa spadli Dovizioso i Zarco a Márquez potřetí za sebou vyhrál – jasně vede šampionát. Druhé místo obsadil Petrucci a řekl si o tovární stroj, třetí dojel nestárnoucí Rossi. Karel Abraham, věren svému číslu, dojel sedmnáctý.


Marc Marquez otestuje F1
Mistr světa MotoGP Španěl Marc Márquez by si měl sednout za volant Formule 1 při soukromých testech organizovaných Red Bullem v Rakousku příští měsíc.


Speedway
Žádnému z českých plochodrážníků se nepodařilo se kvalifikovat do challenge pro Speedway Grand Prix 2019, na závodech v Lonigu a Abensbergu se potřebovali dostat do nejlepší trojice, což bylo nad jejich síly.
Extraligu v Pardubicích minulý čtvrtek spláchl déšť, pojede se až 27. června.



Jeffrey Herlings ovládl třídu MXGP
Světový motokros

V německém Teutschenthalu pokračovalo MS osmým podnikem a neslo se opět ve znamení továrních jezdců KTM. Jeffrey Herlings kraloval třídě MXGP před Slovincem Timem Gajserem (Honda), který se dostává do formy, a Francouzem Gautierem Paulinem (Husqvarna). Nizozemec Herlings vede tabulku před svým kolegou Cairolim.
Ve třídě MX2 se opět podělili o vítězství Lotyš Jonass a Španěl Prado, tabulku vede Jonass před Pradem.


US motokros
Po světové superkrosové sezoně začala v USA sezona motokrosová, která už světový statut nemá. Není ale kvůli tomu méně zajímavá, protagonisté jsou do značné míry stejní. O titul se perou továrny Honda, Husqvarna, Kawasaki, KTM, Suzuki a Yamaha a je to boj neúprosný. V Hangtownu vyhrál oba závody Eli Tomac (Kawa) před Francouzem Marvinem Musquinem (KTM) a před Justinem Barciou (Yamaha), třídu 250 ovládl superkrosový šampion Zach Osborne s Husqvarnou.



Toni Bou vyhrál první závod MS
MS trial

Ve Španělsku se jela první soutěž trialového mistrovství světa, tedy toho normálního, přírodního. Samozřejmě si nejlépe vedli domácí, ovšem obsazením hned pěti prvních míst už to přehánějí. Vyhrál 31letý Toni Bou (Montesa), který baží po 12. titulu v řadě, druhý byl Jaime Busto, který už si zvykl na dvoutakt, a třetí se na bednu dostal Jeroni Fajardo před Casalese a Ragu. Až šestý byl první cizinec a byl to Brit James Dabill (Beta), kterému dělá parťáka náš Jirka Svoboda.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...