Sportovní víkend v rychlém přehledu (7. až 13. května)

vydáno 14. 5. 2018, text Petr Hájek, foto Karel Herman, Josef Hejnal, Kawasaki, Dorna, archiv

Světoví sajdkáristé se sjeli do Kramolína, v osmihodinovce na Slovakiaringu závodili Smrž s Hanikou, Ježek si veze další bod z Imoly.

Superbiky v Imole
Světový šampionát superbiků a supersportů se jel na legendárním okruhu v italské Imole. Závod supersportů vyhrál Francouz Jules Cluzel na Yamaze, s kariérou se tu rozloučil pětinásobný mistr světa této kategorie Turek Kenan Sofuoglu (33).
Oba závody superbiků vyhrál vedoucí muž celkové klasifikace Brit Jonathan Rea (Kawasaki), svůj třetí letošní bod si vyjel 15. místem Ondra Ježek (Yamaha).
Závod WorldSSP300 vyhrála s náskokem 14 sekund Španělka Ana Carrascová (Kawasaki).


Osm hodin Slovakiaringu
Na Slovensku se jela osmihodinovka vytrvalostního mistrovství světa a stala se kořistí rakouské Yamahy (YART) těsně před francouzským týmem GMT94 rovněž s Yamahou. Na šestém místě dojel český tým Mercury racing s Matějem Smržem a Karlem Hanikou. Celkové pořadí vede Honda France.



V Kramolíně byla nejrychlejší posádka Vanluchene–Van Den Bogaart
MS sajdkárkros v Kramolíně

Světoví sajdkáristé se sjeli do Kramolína, kde se jely páté závody mistrovství světa. Suverénně si vedli lídři šampionátu - belgicko-nizozemská posádka Vanluchene/Van Den Bogaart. Z českých posádek na body dosáhli třináctí Čermákové, dvacátí dojeli Kolenčík s Hejhalem a dvacátíprvní Hrochové.


Světový motokros v Lotyšsku
V Kegumsu se jel 7. podnik motokrosového mistrovství světa. Ve třídě MXGP vyhrál oba závody Nizozemec Jeffrey Herlings na KTM a vede i průběžné pořadí před Italem Tonim Cairolim (KTM), který dojel dvakrát druhý.
Třída MX2 měla dva vítěze, první závod pro sebe rozhodl Dán Thomas Kjer Olsen na Husqvarně, druhý vyhrál Španěl Jorge Prado (KTM). tabulku vede Lotyš Pauls Jonass (KTM), který doma obsadil jen druhé a páté místo.



Druhý závod MR vyhrál Eda Krčmář
Speedway

Druhý závod mistrovství republiky jednotlivců vyhrál v Kopřivnici Eduard Krčmář před Václavem Milíkem a Josefem Francem, celkově vede Franc před Krčmářem a Milíkem. Ve Varšavě se jela první letošní Grand Prix, vyhrál dvojnásobný světový šampion Tai Woffinden, tabulku ovšem vede Fredrik Lindgren, který sice skončil až třetí, ale nastřádal nejvíc bodů. Druhý skončil ve Varšavě domácí Maciej Janowski.



Svoboda získal ve Skotsku cenu pro nejlepšího nováčka
Skotská šestidenní

Ve Fort William skončil další ročník Skotské šestidenní, která se jezdí od roku 1909. Celých pět dní vedl dvojnásobný vítěz Skotské James Dabill na Betě, ale v sobotu se mu v sekci svlékla pneumatika, dostal pět trestných bodů a skončil druhý. Svůj 12. triumf tak slaví Doug Lampkin, který vyhrál Skotskou poprvé už v roce 1994, tedy před 24 lety. Dabillův asistent Jiří Svoboda dojel soutěž na výborném 36. místě a získal cenu pro nejlepšího nováčka.


Tanvaldské šlapačky
Druhý trialový mistrák se jel na severu Čech a veterán Martin Křoustek (TRS) opět v sobotu i v neděli porazil svého největšího soka Martina Matějíčka, který pokaždé našlapal zhruba dvojnásobek bodů. O třetí místa se podělili bratři Marek a Dominik Wünschové (všichni Gas Gas). V elitní kategorii startuje ovšem pouhá pětice jezdců, ostatní jezdí lehčí sekce.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Časopis Motorbike
3. dubna v 16:12
Motorbike 4/2024
Právě v prodeji! Více na  www.motolife.cz/.../motorbike-4-2024-motorbike-460b
Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...