Suzuki oficiálně představuje GSV-R 2008

vydáno 11. 2. 2008, text -rodji-, foto Suzuki

Suzuki oficiálně odhalila pro letošní sezonu Grand Prix novou GSV-R Lorise Capirossiho a Chrise Vermeulena. Debut si nová Suzuki odbude ani ne za měsíc v katarském Doha, na okruhu Losail. Tento úvodní závod MotoGP se pojede premiérově na ostro za umělého osvětlení. Hlavní závod začíná 9. března ve 2...

Suzuki oficiálně odhalila pro letošní sezonu Grand Prix novou GSV-R Lorise Capirossiho a Chrise Vermeulena. Debut si nová Suzuki odbude ani ne za měsíc v katarském Doha, na okruhu Losail. Tento úvodní závod MotoGP se pojede premiérově na ostro za umělého osvětlení. Hlavní závod začíná 9. března ve 23:00 SEČ, nás však určitě bude nejvíce zajímat závod dvěstěpadesátek, který se jede už v 21:15...

Druhá generace osmistovky s kódovým označením XRG1 dosáhla významějších změn během letošní zimy. Nový V4 motor byl vyvíjen s jasným cílem: lepší akcelerace a vyladěná elektronika. Na šasí se také pracovalo, došlo na několik úprav, nicměně základ celého podvozku je v modelu z roku 2007. Změny jsou i ve tvaru kapotáže, kvůli vylepšené aerodynamice.

S vylepšeným elektronickým systémem od Mitsubishi a nižší spotřebou paliva než měla předchozí generace, inženýři ze Suzuki věří, že dotáhli motor i podvozek do optimální rovnováhy a jejich tým má předpoklady zatopit konkurenci. V tomto případě mají na mysli především Ducati. Podobná slova lze zaslechnout ostatně vždy na začátku závodní sezony, necháme se překvapit. Jisté je, že vloni si Suzuki vedla výborně a během zimní přestávky i přes mírné spoždění ve vývoji rozhodně nezahálela.

A první dojmy? Australan Chris Vermeulen si pochvaluje:

"Motorka je skvělá, jezdí se mi na ní mnohem lépe než na té předchozí. Pocitově je rychlejší a jsem schopen z ní dostat mnohem víc při výjezdu ze zatáčky. Vede se dokonce lépe než ta přechozí, což je veliké plus, neboť již ta loňská se ovládala výborně. Továrna na ní pracovala opravdu tvrdě a vyslechla naše požadavky, máme přesně to, co jsme chtěli."

Nově příchozí, ostřílený čtyřiatřicátník Loris Capirossi je také nadšený, co v Suzuki dokázali a pevně věří v hrozbu pro Ducati, kterou podle jeho slov GSV-R představuje.

"Byl jsem u Suzuki krátkou chvíli, ale hned jsem poznal, že jsou (v Suzuki) do boje opravdu zapálení a dělají všechno pro vítězství. Když jsme je požádali po testech o nějakou změnu, při dalších jízdách jsme to už měli. V Suzuki naše přání poslouchají a to je fakt skvělé. Mám pocit, jako bych dostal novou hračku, i když není všechno úplně dotažené, jsme tomu velmi blízko. Navíc motorka vypadá nádherně, moc se mi líbí její barvy a už se nemohu dočkat, až vyrazím na trať."


Přečtěte si také

Suzuki si nedělá starosti se zpožděním  24. 12. 2007  
Suzuki na dohled Ducati?  25. 12. 2007  

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...