Náhradník Hanika bodoval v MS Superbike, trialista Bou vyhrál po sté.

vydáno 25. 6. 2018, text Petr Hájek, foto WSBK, Honda, Karel Herman

Superbiky v Kalifornii pro Reu, trial v Portugalsku pro Boua a plochá v Plzni pro Angličana. Na titulním snímku je sobotní pád Topraka Razgatlioglu ve vývrtce.


Chaz Davies (Ducati) dojel v Laguně dvakrát druhý a druhý je i celkově
Rea a Hanika ve vývrtce
Závody v kalifornské Laguna Seca vždy přitahují pozornost. Tentokrát i proto, že zde slavil svou superbikovou premiéru při mistrovství světa Karel Hanika, který v týmu Guandalini nahradil Ondřeje Ježka. A nevedl si zle, přestože na trati se slavnou vývrtkou jel poprvé. Spadl pouze jednou, ve třetím tréninku, a v obou závodech bodoval, veze si z Ameriky pět světových bodů.
V sobotu i v neděli vyhrál Jonathan Rea na Kawasaki před Chazem Daviesem na Ducati, příliš se nedařilo jezdcům tovární Yamahy ani Melandrimu. Poprvé se ale dostal na bednu Eugen Laverty s Aprilií. Rea navýšil svůj náskok na čele tabulky na 75 bodů, na druhého Daviese ztrácí třetí van der Mark dalších 30 bodů. Jiné kategorie se v USA nejely, na programu byly domácí kategorie seriálu MotoAmerika.
Celkově MS: 1. Rea (GB, Kawasaki) 320, 2. Davies (GB, Ducati) 245, 3. van der Mark (NL, Yamaha) 215, 4. Sykes (GB, Kawasaki) 196, 5. Lowes (GB Yamaha) 183, 6. Melandri (I, Ducati) 168, …22. Hanika 5, 25. Ježek (oba CZ, Yamaha) 2.


Toni Bou (Montesa) se vznáší ke svému 100. vítězství v mistrovství světa
Stá výhra Boua v MS Trial

V portugalské Gouveie se jela pátá soutěž trialového mistrovství světa. Vítěze byste neuhodli… tak tedy ano, vyhrál Toni Bou, který zároveň slavil dvě jubilea: jel 200. soutěž mistrovství světa a vyhrál 100. soutěž mistrovství světa. Na prvních pěti místech byli Španělé, v první desítce je osm Španělů, celkem startovalo v elitní kategorii 13 jezdců. Trial je prostě elitářský sport. A víc se v něm létá než jezdí… Bou vede tabulku před pěti svými krajany, je to vlastně takový španělský mistrák. Sedmý je James Dabill.


Matějíček porazil Křoustka

V Bochově se jely dvě soutěže trialového mistrovství ČR a v sobotu se podařilo Martinu Matějíčkovi poprvé porazit veterána Martina Křoustka, ten mu to sice v neděli vrátil, ale nikoliv s úroky, bylo to těsné. Na startu chyběli tradiční adepti na bednu bratři Wünschové. Náročné kontrolované úseky ztížilo i proměnlivé počasí. Z nastupující generace se v neděli na třetí příčku prodral 17letý Dalibor Šulc, po oba dva dny vítěz kategorie B.


24hours OffROAD Maraton Dobřany na dvě hodiny

V rámci čtyřiadvacetihodinovky se jely v Dobřanech klasické dvou- a méněhodinovky v 16 kategoriích. V mistrovské třídě E1 zvítězil Vojtěch Sekanina na KTM, druhý Jiří Maršálek na Kawasaki už měl o kolo méně, třetí dojel Richard Trš na KTM.
Třídu Mistr E2 ovládl Jaroslav Chládek s KTM, druhý skončil Václav Nedvěd s motocyklem Husqvarna a třetí byl Jan Vašta na KTM. Veterány vyhrál Miloš Lelek na KTM.
Ve čtyřkolkách se stali vítězi Milan Lamina (Quad 4x4), Radek Porš (Quad SP) a Dušan Novotný (Veterán).



Tři nejlepší junioři v Plzni, foto: Karel Herman
Angličan na plzeňské škváře

Evropské semifinále juniorů do 19 let na ploché dráze v Plzni ovládl Angličan Dan Bewley, který neztratil ani bod. Za ním skončili Poláci Kubera, Trofimov a Czerniawski, z našich obsadil Patrik Mikel 10. místo.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...