Lorenzo využil příležitosti

vydáno 8. 11. 2015, text hell, foto motogp.com

Je rozhodnuto. Valentino Rossi jel sice skvěle a během dvou kol postoupil ze šestadvacátého místa na desáté, pak se dostal až na čtvrtou pozici, ale nestačilo to. V závodě zvítězil Jorge Lorenzo a stal se letošním šampionem královské třídy.

Jorge Lorenzo získal v závěrečném závodě třídy Moto GP ve Valencii suverénně pole postion s náskokem téměř půl sekundy před druhým Marcem Márquezem. Do první řady se spolu s nimi postavil ještě Dani Pedrosa. Valentino Rossi v závěru kvalifikace upadl a zůstal až dvanáctý, tedy poslední z účastníků druhé kvalifikace. Bylo to stejně jedno, protože na startu se po trestu postavil až na poslední místo na roštu. Dva největší soupeři tedy nemohli stát na startu dál od sebe, Jorge Lorenzo na prvním místě, Valentino Rossi na posledním šestadvacátém v deváté řadě. Celých osmdesát metrů od sebe.
Nakonec ještě Cal Crutchlow po výměně motocyklu startoval z boxové uličky. Závod se jel na 30 kol. Po startu šel okamžitě Lorenzo do čela, Rossi během několika zatáček postoupil na šestnácté místo a během dvou kol se posunul na desátou pozici. Lorenzo se mu však vzdaloval a dokonce zajel nový rekord okruhu. Rossi se pak postupně probojoval na čtvrtou pozici, ale lépe už to nešlo. Jeho ztráta na třetího Pedrosu byla příliš velká a nezmenšovala se. Lorenzo jel stále první, na něj se skoro celý závod tlačil Márquez a navíc se přibližoval Pedrosa. V tomto pořadí dojeli až do cíle. Lorenzo se stal mistrem světa o pět bodů před Rossim. Letos dosáhl na sedm vítězství, Marc Márquez na pět, Valentino Rossi na čtyři a Dani Pedrosa na dvě. Valentino Rossi ve Valencii přišel už podruhé v životě o titul mistra světa třídy MotoGP, v roce 2006 tu prohrál bitvu o titul s Nicki Haydenem.


MotoGP: 1. Lorenzo (E, Yamaha), 2. M. Márquez (E), 3. Pedrosa (E, oba Honda), 4. Rossi (I), 5. P. Espargaró (E), 6. Smith (GB, všichni Yamaha)

Konečné pořadí: 1. Lorenzo 330, Rossi 325, 3. M. Márquez 242, 4. Pedrosa 206, 5. Iannone (I, Ducati) 188, 6. Smith 181


Přečtěte si také

Komentáře známých jezdců...  30. 10. 2015  
Rossi s Lorenzem jdou do finále  22. 10. 2015  
Pedrosa zvítězil, Rossi zvýšil náskok  11. 10. 2015  

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...