Rea a Lowes v Brně, Honda v Oscherslebenu, Holán v nemocnici

vydáno 12. 6. 2018, text Petr H., foto WSBK, FB, Xiem

Poslední týden byl bohatý zejména na okruhové závodění, premiéru měla Speedway národů, Sitnianský vyhrál supermoto v Poznani a Hector Barberá propil papíry ve Španělsku.


S Jonathanem Reou jsme si povídali před prvními tréninky, konzultoval s námi ideální stopu.
Nejprve Kawasaki, potom Yamaha

Po pěti plonkových sezonách se do Brna vrátily světové superbiky. A závody to byly pěkné. Od posledně se nám trochu změnily kategorie, jezdí se hned o tři světové tituly. V sobotu se jel první závod SBK a dopadl celkem podle předpokladů – na bednu dojely obě tovární Kawasaki a tovární Ducati. V neděli ale všichni tři brzy po startu druhého závodu lehli! Obhájce titulu Rea nepokračoval, Tom Sykes s Marcem Melandrim nasedli a dojeli do cíle, aspoň jeden bod ale vydřel jen Melandri a k tomu zajel i nejrychlejší kolo závodu. Poprvé vyhrál Alex Lowes s Yamahou, který se nenechal jako v Doningtonu předjet svým týmovým kolegou van der Markem. Třetí místo vybojoval Chaz Davies s Ducati. V Brně tak stáli na bedně čtyři různí Britové. Vlastně tři, Jonathan Rea je ze Severního Irska. Našemu Ondřeji Ježkovi zase nefungovala motorka, jak by měla, a tak Ondra nezopakoval bojovný výkon z Doningtonu. Škoda.
Mistrovství vede stále Rea o 65 bodů před Daviesem a 74 před van der Markem.

Supersportům nadále vládly Yamahy, Francouz Jules Cluzel udržel až do cíle vedení před Němcem s italským jménem Sandrem Cortesem. Třetí dojel s větším odstupem De Rosa na MV Agustě před dalšími třemi Yamahami. Tabulku vede Cortese o dva body před Cluzelem. Naše divoké karty Chalupa a Coppa dojeli závod na 24. a 25. místě.

V malých supersportech – WSS300 – se čekalo, jestli Ana Carrascová vyhraje i v Brně. Jenže v Brně si vedl skvěle od pátku do neděle Indonésan Galang Hendra Pratama a poprvé přivedl k vítězství Yamahu. Španělská Anička dojela až jedenáctá, stále ale vede šampionát o 20 bodů, Pratama je osmý. Naše mládež Vojtěch Schwartz a Alexandra Pelikánová za sebou nechala jednoho španělského juniora a byla klasifikována na 31. a 32. místě. Slovák R. Kučera dojel osmadvacátý.

Konečně litrové štoky, které jedou jediné jako mistrovství Evropy, vyhrál ne-Evropan M. Scheib z Chile na Aprilii. Naši Jůda a K. Pešek dojeli na 18. a 19. místě.


8 německých hodin pro Hondu
V Oscherslebenu se jela osmihodinovka světového vytrvalostního šampionátu. Vyhrál tým F.C.C. TSR Honda France, za řídítky byli Freddy Foray, Josh Hook a Alan Techer. Tým si upevnil vedení v MS před 94GMT Yamahou, jejíž jezdci David Checa, Mike Di Meglio a Niccolo Canepa dojeli třetí, na druhém místě skončil Team SRC Kawasaki (Mathieu Gines, Randy de Puniet a Jérémy Guarnoni). Český tým Mercury Racing (Hanika, Jakub Smrž, Barrier) skončil na 14. místě.



Kamil Holán po úvodním úspěchu uzavřel letošní TT ve špitále.
Kamil Holán po dvou operacích

Po úspěšném představení v kategorii superbiků se Kamil Holán těšil na prestižní závod Senior TT, který se jel v neděli. Jenže když si chtěl po závodě šestistovek ve středu ještě vyzkoušet zpřevodování svého BMW, havaroval a zle si pošramotil pravý kotník. Naštěstí jen kotník. Zatím je na Manu ve špitále, ale snad už v úterý by se mohl přemístit do vlasti. Senior TT vyhrál Peter Hickman na BMW, přestože pět kol vedl Dean Harrison (Kawasaki).



Pavel Kejmar vede mistrovství Evropy v supermotu
V supermotu se Čechům daří

V polské Poznani se jela třetí runda supermotardového mistrovství Evropy. První závod S1 vyhrál Pavel Kejmar (TM), Milan Sitnianský (Honda) dojel pátý. Druhý závod vyhrál pro změnu Sitnianský (Kejmar až 11.) a stal se celkovým vítězem před Italem Sammartinem a Kejmarem. Tabulku ME vede Kejmar před Sitnianským!


Rusové vyhráli plošku národů
Emil Sajfutdinov a Artjom Laguta přepsali historii klasických plochodrážních šampionátů, když se spolu s Glebem Čugunovem stali v polské Vroclavi mistry světa družstev. Britové Tai Woffinden, Craig Cook a Robert Lambert sice získali více bodů, ale Speedway of Nations patří díky komplikovanému systému kritérií Rusku. Domácí Poláci skončili třetí, naši se do vroclavského finále nekvalifikovali.


Hector Barberá propil papíry
Španěl, který po loňské sezoně vypadl z MotoGP a letos jezdil ne příliš úspěšně v Moto2, byl přistižen za volantem pod vlivem alkoholu, když se vracel z oslavy kamarádových narozenin. V krátkém procesu přišel na rok o řidičák a následně dostal i padáka z týmu Pons HP40. Barberá figuroval v tabulce s 10 body na 19. místě a naposledy v Mugellu havaroval.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Časopis Motorbike
3. dubna v 16:12
Motorbike 4/2024
Právě v prodeji! Více na  www.motolife.cz/.../motorbike-4-2024-motorbike-460b
Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...