Neoficiální testy WSBK: lazaret!

vydáno 15. 2. 2013, text Honzis, foto Suzuki

V Austrálii na okruhu Phillip Island, kde se příští víkend uskuteční první letošní závod WSBK, skončily dnes dvoudenní neoficiální soukromé testy, jichž se zúčastnila většina týmů. Těžko říci, jestli to bylo jezdeckou nedočkavostí po zimní pauze, nebo novým povrchem, že místní nemocnice o těchto testech věděly také velice dobře.

Včera po objetí pouhých 10 kol tvrdě havaroval černý kůň letošní sezóny Tom Sykes na Kawasaki a už se na trať nevrátil, mluví se dokonce o zlomenině ruky, Kawasaki říká pouze "zranění" a že Tom bude ready na oficiální testy, které začínají v pondělí. Jeho týmový kolega Loris Baz dal kol 30, a potom svou Ninju mocně "rozmontoval" a sám si narazil záda, takže dnes pauzíroval. Nováček u Suzuki Jules Cluzel také musel druhý den vynechat, včera ve vysoké rychlosti opustil své GSX-R a putoval na malou operaci lokte. To Ayrton Badovini, letos tovární jezdec Ducati na nové Panigale v týmu Alstare, se dočkal dokonce "až" dnešního dopoledne, jeho snažení však ukončil highsider a podezření na zlomená žebra, které se však naštěstí na rentgenu nepotvrdilo. Největším smolařem testů se stal Carlos Checa (též Alstare Ducati), který byl v nemocnici dříve, než vůbec sedl na motorku, a to kvůli vážným zažívacím obtížím, tisková zpráva mluví o bolestech žaludku, zvracení a zablokovaném střevě.
Co jinak tohle první porovnání sil naznačilo? Že to bude letos hodně zajímavé. Nejrychlejší byl překvapivě Leon Camier, na konci minulé sezóny by si nikdo netipnul, že slabá Suzuki by mohla být na takhle rychlé trati konkurenceschopná. Jenže v Yoshimuře prý motor vyladili tak, že je naprosto neporovnatelný s tím loňským, a Leon tam střihnul čas 1.31,2, když včera stačil své GSX-R totálně zdemolovat, když ho poslal přes kačírek až za hradbu z pneumatik. Druhý skončil Sylvain Guintoli na tovární Aprilii (1.32,3), to zase takové překvapení není, Aprilky jsou rychlé a Guintoli loni ukázal, že dokáže jet s čímkoli a hned hodně rychle. Jonathan Rea na Hondě byl s časem 1.31,4 třetí, v Ten Kate zřejmě Fároše konečně naučili pořádně šlapat, a "až" čtvrté místo obsadil Marco Melandri na továrním BMW (1.31,6). Zajímavé, čekalo se, že to bude hlavně duel Sykes/Kawa versus Melandri/BMW, a nakonec to je úplně jinak. Top 5 dovršuje Michel Fabrizio na soukromé Aprilii, za ním je pořadí Giugliano (Aprilia), Haslam (Honda), Laverty (Aprilia), Davies (BMW), Badovini (Ducati) a Neukirchner (Ducati). O vysoké jezdecké i technické vyrovnanosti svědčí, že právě až poslední Neukirchner, po delší odmlce navrátilec do WSBK a navíc na doposud v superbikách neozkoušené Panigale, se nevešel do pouhé jedné vteřiny od Camiera.
Zranění mají přes víkend čas, aby se dali dohromady, v pondělí totiž začínají testy oficiální a o víkendu už se jede naostro!





Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...