V Brně byl potvrzen vstup Abrahama do MotoGP

vydáno 15. 8. 2010, text TZ, foto karelabraham.cz

Na oficiální tiskové konferenci v Brně byl potvrzen start Karla Abrahama v MotoGP 2011.

Karel Abraham se v příští sezoně stane vůbec prvním českým jezdcem, který vstoupí do královské třídy MotoGP. Jak ale potvrdil jeho otec a současně majitel závodního týmu Cardion AB cesta do prestižní kubatury nebyla vůbec jednoduchá, šlo o složitý proces.

„Do Grand Prix jsme samozřejmě vstupovali před lety s tím, že chceme jednou zamířit do královské třídy MotoGP. To je snem každého týmu a jezdce. Není to ale o tom, že si někdo koupí motocykl a vstoupí do MotoGP. Na tuto šanci čeká spousta jezdců a týmů a my jsme proto rádi, že se nám tato možnost skutečně otevřela. Už samotný test v Mugellu musela předem schválit společnost DORNA Sports. Na okruhu bylo dvaadvacet inženýrů Ducati, kteří sledovali nejen časy jezdce, ale také jeho chování vůči stroji. Nevím, jestli to bylo tím, že motocykl Kájovi sedl, nebo měl štěstí, ale už první den zajel jen o čtyři tisíciny horší závodní čas na kolo než současná jednička Ducati Australan Stoner. Ducati po testování oficiálně potvrdilo, že Karel je stoprocentně připraven na třídu MotoGP. A protože neměla k jezdci připomínky ani IRTA, kde jsou zástupci jezdců, mohli jsme podepsat smlouvu o naší účasti v královské kubatuře. Je uzavřena na jeden rok, ale s další opcí. Co všechno nás čeká v přípravě na novou sezonu, zatím opravdu nevím. Ještě jsme o tom nepřemýšleli. Začneme až po Grand Prix v Brně“. 

Karel Abraham potvrdil, že tým by měl zůstat v nové sezoně nezměněn, pouze se rozšíří o tři členy z Ducati – šéf inženýra, inženýra na elektroniku a manažera logistiky. Školením u Ducati projdou i stávající mechanici týmu Cardion AB. Poprvé si Karel Abraham vyzkouší tovární stroj po posledním závodě mistrovství světa ve Valencii. Sídlem týmu zůstane brněnský Automotodrom. Současně Karel Abraham připomněl, že sice v Brně pořádáme jednu z nejlepších Grand Prix v seriálu mistrovství světa, ale jen za minimální podpory ze strany státu, kterému přitom tento podnik přináší nemalé peníze, stejně jako všem v Brně a jeho okolí.

„Na Grand Prix nevyděláváme. Vydělávají naopak všichni kolem nás. My tento sportovní podnik držíme vší silou. Chceme ho udržet i dál, ale další závody mistrovství světa, které hostil letos brněnský Automotodrom, pokud se situace nezmění, v příštích letech vynecháme,“ dodal Karel Abraham.

Carmelo Ezpeleta potvrdil, že je rád, že do MotoGP vstoupí český jezdec. Navíc pilot, který prošel světovým šampionátem postupně od stopětadvacítek přes dvěstěpadesátky a Moto2 a potvrdil své kvality i při oficiálním testu. Podle Ezpelety je to jediná cesta, jak si otevřít cestu do elitní kubatury a také tam časem uspět. Současně prezident společnosti DORNA Sports ocenil Karla Abrahama nejen jako majitele týmu Cardion AB, ale také jako zástupce společnosti Cardion AB, která je titulárním sponzorem jedné z nejúspěšnějších Grand Prix v seriálu mistrovství světa.
Na spolupráci s týmem Cardion AB se těší i projektový manažer týmu Ducati v MotoGP Alessandro Cicognani, kterému se výkon Karla Abrahama v Mugellu moc líbil a věří, že českému jezdci se s Ducati bude dařit i v závodech MotoGP.

„S Karlem Abrahamem jsme v Mugellu byli spokojeni, a tak jsem rád, že se nakonec podepsala smlouva o jeho startu na Ducati v příštím ročníku mistrovství světa ve třídě MotoGP. Jinak na příští rok chystáme šest továrních motocyklů. Je to skutečně maximum, co můžeme nabídnout, protože ke každému stroji dáváme týmu i tři naše odborníky a jejich příprava není vůbec snadná,“ řekl Cicognani.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...