Sportovní víkend v rychlém přehledu (1. až 6. května)

vydáno 7. 5. 2018, text Petr Hájek, foto Karel Herman, Kawasaki, Husqvarna, KTM, Prüstel GP, Red Bull

Márquez opět první, na ploché dráze skvělý Franc, Michek vyhrál v Pacově, enduro bez našich.


Nejlepší tři z prvního finále mistrovství republiky jednotlivců. Zleva: Krčmář, Franc a Milík
Plochá dráha

Plošináři měli na programu jako obvykle několik závodů. Na prvního máje se na pražské Markétě jelo první finále českého mistráku jednotlivců a domácí Josef Franc byl bezchybný a vyhrál všechny své rozjížďky. Druhý skončil Eduard Krčmář ze Slaného, třetí skončil po rozjezdu s plzeňským Zdeňkem Simotou pardubický Václav Milík.
V italském Terenzanu se v sobotu jel "challenge" evropského šampionátu jednotlivců a ani tam si nenechal Josef Franc ujít stupně vítězů, když skončil na třetím místě za vítězným Emilem Sajfutdinovem a Mikkelem Michelsenem.


Václav Kovář vyhrál v Pacově první jízdu třídy MX1
Motokros Pacov

V jihočeském Pacově se jely druhé závody mistrovství republiky v motokrosu Kůta MMČR. Suverenitu Martina Michka (Buksa/Ados KTM Team) z Kaplice se podařilo narušit v první jízdě MX1 Václavu Kovářovi z HT Group Racing Teamu, druhou opět ovládl Michek. První jízdu MX2 vyhrál jako v Kaplici Francouz Sulivan Jaulin (rovněž Buksa/Ados KTM Team), druhou Martin Krč z téhož týmu. V ženách si udržela suverenitu Němka Laierová, ve veteránech Martin Žerava. Michek, Jaulin, Laierová a Žerava vedou i průběžnou klasifikaci svých tříd.


V Portugalsku byl ve třídě E1 nejlepší Jamie McCanney
MS enduro v Portugalsku

Světoví soutěžáci se nemuseli ze Španělska nikam daleko přepravovat, další dva závodní dny se konaly hned další víkend u sousedů v Portugalsku. V kategorii E1 se stali vítězi dne Britové Jamie McCanney a Bradley Freeman, ve třídě E2 byl suverenní Alex Salvini, který dvakrát ovládl i klasifikaci EnduroGP, v kategorii E3 se nejprve radoval Christophe Nambotin a druhý den Steve Holcombe. Průběžné pořadí v jednotlivých kategoriích vedou McCanney, Salvini, Holcombe a Salvini s Eero Remesem. Bez české účasti…


Jason Anderson získal svůj první titul mistra světa v superkrosu
Mistrem v superkrosu Anderson

Poslední závod amerického superkrosového seriálu se jel tradičně v nevadském Las Vegas. Ve třídě 450, která se jela i jako mistrovství světa FIM, vyhrál Eli Tomac (Kawasaki), který ale už neměl šanci na titul, druhý skončil Francouz Marvin Musquin (KTM), který ještě šanci měl, ale Jasonu Andersonovi (Husqvarna) stačilo dojet do desítky, což v klidu stihl – pár kol po startu finále se usadil na páté příčce a prostě si dokroužil pro titul. Je to jeho první americký i první světový.
Ve třídě 250 jeli v Las Vegas společně jak jezdci východního, tak i západního šampionátu. V SX250 West získal svůj první profesionální titul Aaron Plessinger (Yamaha), titul SX 250 East obhájil Zach Osborne (Husqvarna).


Jakub Kornfeil dojel opět v první desítce
GP v Jerezu

Velké ceny se konečně dostaly do Evropy, konkrétně na jih Španělska do Jerezu de la Frontera. Ve třídě Moto3 došlo v závěru ke kolizi čtyř jezdců na čele, čehož využil Philip Öttl ke svému prvnímu vítězství o prsa před týmovým kolegou Kornfeila Bezecchim. Jakub Kornfeil dojel letos už potřetí v nejlepší desítce, Bezecchi vede šampionát. V Moto2 vyhrál 21letý Ital Lorenzo Baldassarri před Portugalcem Oliveirou a svým krajanem Bagnaiou, který vede celkově.
Královskou třídu MotoGP vyhrál Marc Marquez na Hondě, když tři jeho pronásledovatelé po kolizi havarovali - Lorenzo, Dovizioso a Pedrosa. Druhý tak dojel Zarco na Yamaze před Iannonem na Suzuki. Karel Abraham havaroval, ale dojel na 18. místě.


Rookies Jerez
V rámci Grand Prix se jely v Jerezu dva první závody série Red Bull MotoGP Rookies Cup. V sobotu vyhrál Turek Can Öncü, v neděli domácí Carlos Tatay, kterému bude v pondělí po závodech 15 let. Oba také vedou tabulku. Filip Salač dojel v sobotu na bednu, v neděli se marně snažil dostat před druhého z bratrů Öncü Denize a skončil čtvrtý, na stejném místě je i celkově.


MXGP opanoval v Rusku Clement Desalle
Světový motokros v Rusku

V Rusku je stále první květen velkým svátkem nejen práce, a tak se šestý podnik světového motokrosového šampionátu nejel v Orljonoku klasicky v neděli, ale až v úterý… Továrním jezdcům KTM vypálil v MXGP rybník Clement Desalle na Kawasaki, Jeffrey Herlings a Antonio Cairoli se museli spokojit s druhým a třetím místem, oba ale vedou před Desallem průběžné pořadí.
Ve třídě MX2 si ovšem vedli jezdci KTM vzorně a obě jízdy vyhráli v pořadí Pauls Jonass, Jorge Prado. Třetí místo na bedně získal Ben Watson s Yamahou. Ženy v Rusku nezávodily.


MMČR Supermoto
Ve Vysokém Mýtě se jel český mistrák kdysi tak populární disciplíny. Ve třídě S1 vyhrál dvakrát Milan Sitnianský na Hondě, S2 vyhrál dvakrát Daniel Kička na Husqvarně.



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...