Hanika zvýšil náskok

vydáno 6. 5. 2013, text Ivo Helikar, foto Red Bull

Teď se píše o Karlu Hanikovi jako o největším talentu naší silnice, po jeho vstupu do letošního Red Bull Rookies Cupu není divu. Před pár lety byl ve stejném postavení Jakub Kornfeil, pozdější vítěz celého juniorského Rookies Cupu a dnešní jezdec třídy Moto3. V Jerezu se mu také dařilo, skončil pátý ve třídě Moto3. Z Red Bull Rookies Cupu je do Moto3 ještě pořádný kus cesty, vloni celkově třetí Hanika, jak se zdá, zatím využívá příležitosti a dělá nám tím radost.

Po dvou podnicích, v Austinu a Jerezu a čtyřech samostatně hodnocených závodech, má na čele průběžného pořadí už osmadvacetibodový náskok za jedno vítězství a tři druhá místa. Zatím jako jediný z velké světové konkurence pokaždé vybojoval pódium. V Jerezu byl dvakrát stříbrný a posbíral nejvíc bodů ze všech jezdců na startu. Vítězství mu navíc v obou závodech uteklo až v posledním kole. Podruhé ovšem zabodoval už v kvalifikaci, znovu se tedy mohl postavit na Pole position.
Red Bull Rookies Cup se letos prvním rokem jede na čtyřdobých motocyklech KTM RC 250 R ROOKIES pro třídu Moto3. Od prvních metrů je vidět, jak je startovní pole vyrovnané, v Jerezu se během sobotního i nedělního závodu na čele vystřídalo hned několik jezdců. Nejčastěji však byla na prvním místě vidět bílá Hanikova přilba. Když už to vypadalo, že první místo udrží až do cíle, v poslední zatáčce ho podjel Španěl Jorge Martin a na cílové rovince už první místo těsně udržel. Karel Hanika bral druhou pozici, ale nemusel z toho být smutný, protože si zvýšil průběžný náskok v seriálu. Vítězný patnáctiletý Martin totiž na prvním podniku skončil až sedmý a šestý a všichni Hanikovi největší soupeři skončili až za ním. Vítěz úvodního závodu Brit Bradley Ray byl totiž osmý, druhý z druhého texaského závodu Ital Manuel Pagliani po pádu nedokončil. V Austinu dvakrát třetí Turek Razgatlioglu skončil tentokrát na šestém místě.

Podruhé stříbrný
V neděli po třídě MotoGP se v Jerezu odjelo druhé pokračování. Průběh byl velice podobný sobotnímu závodu. Hanika do první zatáčky po startu vjížděl z pole position na druhém místě, ale ještě v průběhu úvodního kola se propracoval do vedení. To sice několikrát během šestnáctikolového závodu ztratil, ale rychle se vždy na první místo vrátil. V technických pasážích vypadala jeho jízda nejjistěji ze všech, občas dokonce svým soupeřům pár metrů poodjel, ti ho ale znovu dohnali. Opět se na čele udržel po většinu závodu. V průběhu posledního kola už zbyli na vedoucích pozicích jen tři, náš Hanika a dva Italové, Bastianini a Manzi. Do jedné z posledních zatáček najel Enea Bastianini o něco rychleji a bylo rozhodnuto. Hanika sice nechtěl vedení vzdát a na Itala znovu zaútočil, ale už to nevyšlo. Ovšem i tentokrát se na Haniku usmálo štěstí, největší soupeři zase proti němu přišli zkrátka. Vítěz předchozího závodu Martin byl čtvrtý, Turek Razgatlioglu pátý, Ray šestý a Pagliani opět nedokončil. Hanika si tedy upevnil vedení, na průběžné druhé místo postoupil Jorge Martin, kterému se v domácích podmínkách Jerezu dařilo daleko lépe než v předchozím Austinu. Do konce seriálu ještě zbývá šest podniků a dvanáct závodů.
Další dvojzávod Red Bull Rookies Cupu se jede při sedmém pokračování mistrovství světa v nizozemském Assenu, v sobotu 28. a v neděli 29. června. Pokud si najdete čas, můžete se na přímý TV přenos i záznamy podívat na webových stránkách společnosti Red Bull, stojí to rozhodně za to.

Red Bull Rookies Cup, Jerez (E)

1. závod:
1. Martin (E), 2. Hanika, 3. Bastianini (I), 4. Perez (E), 5. Manzi (I), 6. Razgatlioglu (TR)
2. závod: 1.Bastianini, 2. Hanika, 3. Manzi, 4. Martin, 5. Razgatlioglu, 6. Ray
Průběžně: 1. Hanika 85, 2. Martin 57, 3. Ray 56, 4. Razgatlioglu 53, 5. Bastianini 49, 6. Deroue (NL) 35



Přečtěte si také

Karel Hanika novou hvězdou české silnice?  1. 10. 2012  
Španělský Austin a česká radost  22. 4. 2013   komentáře: 1

Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...