Lorenzo po operaci

vydáno 28. 6. 2013, text Ivo Helikar

V Assenu se tento víkend jede 65. GP Nizozemí. Španěl Jorge Lorenzo se ve čtvrtečním tréninku zranil.

Red Bull Rookies Cupu, kde zvítězil náš Karel Hanika, předcházely kvalifikace MS. Do třídy Moto GP nemohl nastoupit úřadující mistr světa, Španěl Jorge Lorenzo, který si ve čtvrtečním tréninku zlomil klíční kost. Ve čtvrtek se tréninky odjely v dešti a o pády nebyla nouze. V závěru stejného volného tréninku upadl i Karel Abraham. Nic se mu sice nestalo, ale motocykl pokračoval dál bez jezdce a řítil se do ochranných bariér, kde se značně poškodil. Mechanici týmu Cardion AB Motoracing ho ale stačili ještě večer připravit na páteční kvalifikaci.
Jorge Lorenzo byl převezen do Barcelony a ihned postoupil operaci. Jeho start v závodě je tak silně ohrožen. O kvalifikaci třídy MotoGP rozhodly až poslední sekundy vymezeného času. Nejprve si ve svém závěrečném kole zajistil nejlepší Čas Valentino Rossi, potom trénink dokončil ještě lépe Stefan Bradl, a když už to vypadalo, že si zapíše svou první pole position v královské třídě v životě, bylo zase všechno jinak. Pár metrů za ním totiž přijel Marc Márquez a byl nepatrně rychlejší. Jenže ani to nevydrželo dlouho. Po dalších několika sekundách se všichni tři museli sklonit před časem Cala Crutchlowa. Do první řady se tak postaví Crutchlow, Márquez a Bradl. Rossi skončil čtvrtý.
V první části kvalifikace si Karel Abraham zajistil sedmnáctou pozici a Lukáš Pešek byl na předposledním třiadvacátém místě. Vůbec se zatím nedařilo Jakubu Kornfeilovi ve třídě Moto3. Ve čtvrtek vyjel do volného tréninku jen na pár kol a mechanici mu museli vyměnit motor. V pátečním dopoledním tréninku to vypadalo, že byly potíže zažehnány, ale problémy se znovu vrátily v kvalifikaci. Stačilo to jen na osmnáctý čas, pole position vybojoval Portugalec Miguel Oliveira. Spolu s ním první řadu vytvoří Alex Márquez a Maverick Vinales.
Ve třídě Moto2 byl v kvalifikaci nejrychlejší Pol Espargaró před Johannem Zarcem a Scottem Reddingem.
Nizozemská TT se jede v Assenu po 83. a startuje se tradičně už v sobotu.


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...