GP Velké Británie - závod MotoGP

vydáno 20. 6. 2010, text Jiří Nykodým, foto Yamaha

Suverénní vítězství si z Velké Británie odváží Jorge Lorenzo z továrního týmu Fiat Yamaha.

Závod královské kubatury MotoGP na okruhu v Silverstone startoval za celkem chladného, ale slunečného počasí, kdy teplota vzduchu dosahovala 17 stupňů. Na start závodu se postavilo pouze patnáct jezdců, protože v ranním warm-upu se při pádu zranil Hiroshi Aoyama z týmu Interwetten a do závodu nemohl nastoupit.
 
Do samotného závodu nejlépe odstartoval poleman Jorge Lorenzo, který se okamžitě ujal vedení. Na druhé místo se zařadil Pedrosa na Hondě, třetí místo obsadil de Puniet na Hondě, čtvrtý jel Andrea Dovizioso na další Hondě a první pětku uzavíral Nicky Hayden na Ducati.
 
Už v prvním kole havaroval Ital Marco Melandri na Hondě týmu Gresini a v závodě tak pokračovalo již pouze čtrnáct závodníků. Při nájezdu do druhého kola vedl Jorge Lorenzo před druhým Randy De Punietem, na třetím místě jel Andrea Dovizioso, čtvrtý byl Dani Pedrosa a pátý Nicky Hayden. Nedařilo se Casey Stonerovi, který jel až na dvanáctém místě. V druhém kole chyboval Pedrosa, čehož okamžitě využil Hayden a posunul se na čtvrté místo. Po pěti odjetých okruzích vedl Lorenzo s náskokem 2,5 sekundy na druhého De Punieta, který měl v zádech Doviziosa. O další dvě sekundy dále jel čtvrtý Hayden s menším náskokem na pátého Pedrosu. Zanedlouho De Punieta předjel Dovizioso. V polovině závodu disponoval vedoucí Lorenzo již náskokem sedmi sekund, o druhé místo neustále bojoval De Puniet s Doviziosem, na které se zezadu postupně dotahoval čtvrtý Nicky Hayden. Dvě sekundy za Haydenem jela dvojice Spies - Simoncelli. Šest kol před cílem závodu vedl suverénní Lorenzo s náskokem celých osmi sekund na druhého Doviziosa, třetí místo držel Randy De Puniet, čtvrtý jel Nicky Hayden a první pětku uzavíral Ben Spies. Ve stejném kole přišel pád dalšího jezdce - havaroval Loris Capirossi a domácí závod jeho týmu pro něj skončil. V závěru závodu se začal propadat Randy De Puniet, nejdříve jej předjel Nicky Hayden, poté i Ben Spies a zezadu se blížil Casey Stoner, který úspěšně zaútočil o kolo později. V posledním kole předváděla nejzajímavější souboj o třetí místo dvojice Hayden - Spies.
 
Pro suverénní vítězství si neohroženě dojel Jorge Lorenzo, druhé místo uhájil Andrea Dovizioso, třetí místo vybojoval Ben Spies, když porazil nakonec čtvrtého Nicky Haydena a první pětku uzavírá Casey Stoner.
 
Výsledky:
1. Jorge LORENZO (SPA-Fiat Yamaha Team) 41'34.083
2. Andrea DOVIZIOSO (ITA-Repsol Honda Team) +6.743
3. Ben SPIES (USA-Monster Yamaha Tech 3) +7.097
4. Nicky HAYDEN (USA-Ducati Team) +7.314
5. Casey STONER (AUS-Ducati Team) +7.494
6. Randy DE PUNIET (FRA-LCR Honda MotoGP) +9.055
7. Marco SIMONCELLI (ITA-San Carlo Honda Gresini) +14.425
8. Dani PEDROSA (SPA-Repsol Honda Team) +15.313
9. Colin EDWARDS (USA-Monster Yamaha Tech 3) +27.954
10. Aleix ESPARGARO (SPA-Pramac Racing Team) +42.394
11. Hector BARBERÁ (SPA-Paginas Amarillas Aspar) +43.365
12. Alvaro BAUTISTA (SPA-Rizla Suzuki MotoGP) +43.408
13. Mika KALLIO (FIN-Pramac Racing Team) +43.580


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...