GP Německa - závod MotoGP

vydáno 18. 7. 2010, text Jiří Nykodým, foto Repsol Honda

V závodě královské kubatury na Sachsenringu se z vítězství radoval Dani Pedrosa, Valentino Rossi dojel po návratu čtvrtý.

Do závodu královské kubatury MotoGP na německém Sachsenringu nejlépe odstartoval Dani Pedrosa, který do první zatáčky najížděl na vedoucí pozici. Na druhé místo se zařadil Jorge Lorenzo, třetí jel Hector Barberá, čtvrtý Andrea Dovizioso a první pětku zavíral Casey Stoner.
 
Do druhého kola ale už na vedoucí pozici najížděl Jorge Lorenzo, který za sebou vezl dvě tovární Hondy v pořadí Pedrosa, Dovizioso. Za dvojblokem Hond kroužil Casey Stoner, jenž měl v zádech Marco Simoncelliho a Valentina Rossiho. Velmi rychle dopředu postupovala Ducati Casey Stonera, která v druhém kole překonal Doviziosa a Stoner tlačil na druhého Pedrosu. Po šesti odjetých okruzích vedl stále Jorge Lorenzo s minimálním náskokem na druhého Pedrosu, třetí jel se ztrátou jedné sekundy Casey Stoner. Následoval čtvrtý Dovizioso a pátý Rossi. V této fázi závodu přišla také první havárie, do kačírku se odporoučel Colin Edwards na Yamaze týmu Tech 3. V devátém kole přišla dramatická nehoda Alvaro Bautisty, Randy De Punieta a Aleixe Espargara. Po této nehodě zůstal na trati hořící motocykl a závod musel být zastaven červenou vlajkou.
 
Po restartu závodu se do vedení dostal Pedrosa, druhé místo zaujal Jorge Lorenzo, třetí jel Andrea Dovizioso, čtvrtý Casey Stoner a pátý Nicky Hayden. Hned v první zatáčce havaroval Mika Kallio. Dopředu postupoval Valentino Rossi, jenž v prvním kole předjel Haydena a posunul se tak na čtvrté místo. Zanedlouho zaútočil na prvního Pedrosu Jorge Lorenzo a převzal vedení závodu. Po třech odjetých kolech vedl stále Lorenzo, v zádech měl Pedrosu a zezadu se postupně blížil třetí Stoner. Na čtvrtého Doviziosa už tlačil Valentino Rossi. Čtrnáct okruhů před cílem byl Valentinův útok úspěšný a Rossi se tak posunul na čtvrté místo. Tvrdé souboje probíhaly o páté místo, o které se přetahoval Simoncelli, Dovizioso a Hayden. Na čele mezitím stále bojoval Pedrosa s Lorenzem, třetí jel Stoner, který zatím stále odolával útokům ze strany Valentina Rossiho. Šest okruhů před cílem se Valentino Rossi dostal na brzdách před Caseyho Stonera na třetí místo. Tři kola před koncem se Casey vrátil znovu před Valentina.
 
Vítězství tak neohroženě dovezl do cíle Dani Pedrosa, druhé místo udržel Jorge Lorenzo a třetí pozici v těsném souboji vybojoval Casey Stoner. Na čtvrtém místě závod dokončil Valentino Rossi a první pětku uzavřel Andrea Dovizioso.
 
Výsledky:
1. Dani PEDROSA (SPA-Repsol Honda Team) 28'50.476
2. Jorge LORENZO (SPA-Fiat Yamaha Team) +3.355
3. Casey STONER (AUS-Ducati Team) +5.257
4. Valentino ROSSI (ITA-Fiat Yamaha Team) +5.623
5. Andrea DOVIZIOSO (ITA-Repsol Honda Team) +17.158
6. Marco SIMONCELLI (ITA-San Carlo Honda Gresini) +17.757
7. Nicky HAYDEN (USA-Ducati Team) +17.935
8. Ben SPIES (USA-Monster Yamaha Tech 3) +20.957
9. Hector BARBERÁ (SPA-Paginas Amarillas Aspar) +22.000
10. Marco MELANDRI (ITA-San Carlo Honda Gresini) +35.217
11. Loris CAPIROSSI (ITA-Rizla Suzuki MotoGP) +45.042
12. Alex DE ANGELIS (RSM-Interwetten Honda MotoGP) +45.204


Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...