Marc Márquez nejmladším mistrem královské třídy

vydáno 10. 11. 2013, text hell, foto MotoGP - Dorna

Ve Valencii vyvrcholila letošní sezona MS silničních motocyklů rozhodujícím závodem královské třídy MotoGP. Na titul mohli dosáhnout už jen dva Španělé, letošní nováček třídy Marc Márquez (Honda) nastupoval do závodu s náskokem 13 bodů před úřadujícím mistrem světa Jorgem Lorenzem (Yamaha).

V prvním, druhém a třetím volném tréninku byl nejrychlejší Márquez, v posledním čtvrtém volném tréninku Lorenzo. V kvalifikaci si ale pole position zajistil znovu Márquez, první řadu vybojoval i Lorenzo a Dani Pedrosa. Jorge Lorenzo musel během vymezeného času měřeného tréninku po technických potížích přesednout na druhý motocykl. V nedělním warm-upu si první dvojice svá místa znovu vyměnila.
Start se už skoro tradičně nejlépe povedl Lorenzovi, Márquez se propadl na chvíli dokonce na čtvrté místo za Rossiho, ale v první zatáčce už jel třetí za Pedrosou a Lorenzem. To by mu na titul stačilo. Lorenzo musel jet na první pozici naplno, ale druhý Pedrosa na něj neustále útočil. Několikrát se na chvíli před Lorenza dokonce dostal. Márquez se do těchto soubojů nezapojoval a držel si třetí pozici, jenže těsně za sebou měl dvojici Bautista, Rossi. Dani Pedrosa se soubojem s Lorenzem sice snažil svému týmovému kolegovi pomáhat, ale bylo to trošku kontraproduktivní, protože ho současně i zdržoval a Bautista s Rossim se drželi nebezpečně blízko. V té chvíli už po pádu nepokračoval Lukáš Pešek.
V jedné ze zatáček došlo k malému kontaktu mezi Pedrosou a Lorenzem a oba vyjeli ze stopy na vnějšek dráhy. Vnitřkem je předjel Marc Márquez a to byl velice důležitý a snad i rozhodující moment. Situace se začala vyjasňovat, Lorenzo sice po chvíli Márqueze předjel, tomu se určitě nadoraz nechtělo jet. Pedrosa se propadl za Bautistu a Rossiho, ale po čase se vrátil na třetí pozici. Lorenzo se začal takticky jedoucímu Márquezovi trošku vzdalovat, druhý jezdil Márquez a třetí Pedrosa. Čtvrtou pozici držel Rossi a pátý byl Bautista. Rozestupy se zvětšily a pro Hondu už šlo jen o to, udržet toto pořadí do konce. Titul byl jednoznačně důležitější než možnost vybojovat dvě stě padesáté první místo v královské kubatuře. Pedrosa dokázal opatrněji jedoucího Márqueze předjet, ale to nic neměnilo na pořadí šampionátu. Bylo obdivuhodné, jak dokáže mladý a mnohdy agresivně jezdící Marc Márquez udržet své nervy na uzdě.
Jorge Lorenzo si přijel pro své třetí vítězství v řadě, druhý byl Dani Pedrosa, ale třetí Marc Márquez se ve dvaceti letech stal ve své premiérové sezoně nejmladším mistrem světa královské třídy. Naposledy se ve své první sezoně této třídy stal mistrem světa v roce 1978 Kenny Roberts o 10 bodů před Barry Sheenem.

Moto GP
Valencie (E)

MotoGP:
1. Lorenzo (E, Yamaha), 2. Pedrosa (E), 3. M. Márquez (E, oba Honda), 4. Rossi (I, Yamaha), 5. Bautista (E), 6. Bradl (D, oba Honda)
Konečné pořadí: 1. M. Márquez 334, 2. Lorenzo 330, 3. Pedrosa 300, 4. Rossi 237, 5. Crutchlow (GB, Yamaha) 188, 6. Bautista 171… 24. Abraham (ART) 5



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...