Sportovní týden v rychlém přehledu (3. až 8. dubna)

vydáno 9. 4. 2018, text Petr Hájek, foto RZ

Crutchlow vyhrál šílenou GP Argentiny, Španělé jsou nejlepší v halovém trialu, Herlings s Cairolim vládnou motokrosu.


Incident mezi Márquezem a Rossim odsunul Itala na konec druhé desítky
Velká cena Argentiny

GP Argentiny, Termas de Rio Hondo Po úvodu za umělého osvětlení se jezdci Grand Prix vydali za podzimním sluncem do Jižní Ameriky, ale čekal je tam spíš déšť. Nedařilo se Jakubu Kornfeilovi, který bral jen dva body za 14. místo, zato jeho týmový kolega Ital Bezecchi slavil po skvělé jízdě první vítězství Moto3. V Moto2 vyhrál Ital Mattia Pasini, ale musel celý závod bojovat o vedoucí pozici se Španělem Viergem a Portugalcem Oliveirou.
Až překvapivě zajímavý byl závod MotoGP, když hned na startu vznikl zmatek. Jezdci totiž přijeli na rošt na mokrých gumách – s výjimkou Jacka Millera. A všichni zjistili, že trať rychle osychá a rozhodli se přezout na slicky. Podle pravidel ale měli startovat z pitlane, na roštu zůstal osamocený Miller, který už měl správně obuto a nepřezouval. Ale nechat na startu jediného jezdce a vypustit najednou zbylých 23 jezdců z boxové uličky? To by byl masakr! A tak se zrodilo šalamounské řešení: na roštu byli všichni, ale kromě Millera se všichni posunuli o několik desítek metrů dozadu.
To ještě zdaleka nebylo všechno. Marcu Márquezovi zhasl totiž na roštu motor. Když se mu podařilo na druhý pokus motorku roztlačit, nezacouval na své místo, ale dojel na své místo v protisměru. Což se nesmí. Nicméně se odstartovalo, Millerův náskok se postupně menšil a na čele se ocitl Márquez. Mezitím jury dospěla k závěru, že Márqueze potrestá průjezdem boxy, což se také stalo a Márquez se propadl na 20. místo. Nevzdal to, začal předjíždět jednoho po druhém, až se dostal na páté místo v cíli. Jenže si při tom vedl dost neurvale a nejvíc na jeho agresivitu doplatil Valentino Rossi, který skončil po Španělově ataku na zemi a bez bodů. Sice do cíle dojel deset sekund před naším Karlem Abrahamem, ale až na 19. místě. Jury se poradila podruhé a napařila Márquezovi 30sekundovou penalizaci, čímž ho přesunula v klasifikaci z pátého na 18. místo. Před Rossiho… kterému už ztracené body nikdo nevrátí. Když po závodě přivedl manažer Hondy Alberto Puig Márqueze do boxu Yamahy, aby se Rossimu omluvili, poslal je Rossiho přítel Uccio pryč s tím, že Vale na ně teď nemá náladu… Později Rossi prohlásil, že Márquez je nebezpečný a „ničí náš sport".
Celý závod jezdili na čele jezdci netovárních týmů a nakonec i obsadili prvá dvě místa. Potřetí v kariéře vyhrál Cal Crutchlow a ujal se vedení v mistrovství světa, což se britskému jezdci naposled podařilo (v této třídě) v roce 1979 díky Barrymu Sheeneovi. Z továrních týmů dojela nejlépe Suzuki díky Alexi Rinsovi na třetím místě, Viňales byl za Yamahu pátý a Dovizioso za Ducati šestý. Z továrního týmu Hondy nebodoval nikdo, protože Pedrosa havaroval už v prvním kole po kontaktu se Zarcem. Ten se svého prvního vítězství nedočkal ani v Argentině, i když mu tentokrát chybělo jen něco málo přes dvě desetiny sekundy.

GP Argentiny, Termas de Rio Hondo
Moto3: 1. Bezzecchi (I, KTM), 2. Canet (E, Honda), 3. Di Giannantonio, 4. Bastianini (oba I, Honda), 5. Norrodin (MAL, Honda), 6. López (E, Honda),...14. Kornfeil (CZ, KTM)
Celkově: 1. Canet 40, 2. Martín (E, Honda) 30, 3. Bezzecchi 27, 4. Di Giannantonio 26, 5. Dalla Porta 25, 6. Antonelli (oba I, Honda) 21,...12. Kornfeil 9.

Moto2: 1. Pasini (I, Kalex), 2. Vierge (E, Kalex), 3. Oliveira (P, KTM), 4. Baldassarri (I, Kalex), 5. Á. Márquez (E, Kalex), 6. Gardner (AUS, Tech3)
Celkově: 1. Pasini 38, 2. Baldassarri 33, 3. Bagnaia (I, Kalex) 32, 4. Vierge 28, 5. Oliveira 27, 6. Á. Márquez 27.

MotoGP: 1. Crutchlow (GB, Honda), 2. Zarco (F, Yamaha), 3. Rins (E, Suzuki), 4. Miller (AUS, Ducati), 5. M. Viňales (E, Yamaha), 6. Dovizioso (I, Ducati),...20. Abraham (CZ, Ducati)
Celkově: 1. Crutchlow 38, 2. Dovizioso 35, 3. Zarco 28, 4. M. Viňales 21, 5. M. Márquez (E, Honda) 20, 6. Miller 19,...19. Abraham 1.



Filip Salač zajel v Jerezu čtvrý nejrychlejší čas
MotoGP Rookies Cup

Testy v jihošpanělském Jerezu začala další sezona nejmladších nadějí pro velké ceny. Dobře si vedl náš pilot Filip Salač, který v souhrnu dvou dnů zajel čtvrtý nejrychlejší čas za dvěma Turky a jedním Japoncem.

Nejrychlejší po 2 dnech: 1. Can Oncu (TR), 2. Yamanaka (J), 3. Deniz Oncu (TR), 4. Salač +0,473, 5. Tatay E), 6. Kelly (USA).



Bou s Gelabertem tvořili vítězný tým
X-Trial národů 

Nice, Francie Na závěr halové sezony trialu se na jihu Francie jel X-Trial národů. Pozváno bylo pět národních dvojic, kromě obhájců titulu Španělů to byla Francie, Velká Británie, Itálie a Německo. Takže chybělo Japonsko. První kolo vyhráli Španělé, kteří nasadili nedoléčeného Boua a mladého Gelaberta místo očekávaného Ragy. Ale asi si řekli, že to na konkurenci stačí. Druhé kolo vyhráli Francouzi, když jediný Ferrer projel pátou sekci. Finále už jednoznačně ovládli Španělé, když suverénní byl tentokrát Gelabert, Bou chytil bůra. Je to již 12. titul pro Španěly. Třetí místo obsadili po zásluze Britové.

Je třeba říct, že halový Trial národů je ještě podivnější než seriál jednotlivců. Jednak nominací, jednak systémem. Ne všichni jezdci totiž jedou všechny sekce, ale střídají se záhadným způsobem. Tak třeba Bou jel sekce 1, 4 a 5, Bincaz 2, 4 a 5, Dabill 1, 4 a 5, Grattarola 1, 4 a 6, Faude 2, 4 a 6 atd. Ve finále se jelo (jako obvykle) jen pět sekcí (ve finále bývají dvě spojené do jedné), takže Bou a Bincaz jeli tři sekce, Gelabert a Ferrer jen po dvou. Snad je to proto, aby opravdu vyhrál tým bez ohledu na jednotlivce.

X-Trial národů 2018: 1. Španělsko (Bou, Gelabert), 2. Francie (Bincaz, ferrer), 3. Velká Británie (Dabill, Price), 4. Itálie (Grattarola, Petrella), 5. Německo (Kadlec, Faude).



Aaron Plessinger je na západě k neporažení
Světový superkros

Mistrovství světa/AMA superkros, Seattle Po velikonoční pauze pokračoval superkrosový „světový“ šampionát závodem v Seattlu, na severozápadním cípu USA. Jezdce čekalo hodně bláta, před závody dost pršelo. Na to nejsou v superkrosu zvyklí… Nejlépe si vedli oba favorité: vedoucí jezdec šampionátu Jason Anderson na Husqvarně a nejrychlejší jezdec pole Eli Tomac na Kawasaki. V rozjížďce porazil Tomac Andersona o 40 sekund, to ale ještě nešlo o body. Ve finále udělal holeshot Francouz Marvin Musquin, který vyhrál hned první letošní a pak i minulý závod, ale do čela šel rychle Anderson a vydržel tam polovinu jízdy, než šel k zemi a vedení se ujal Tomac a už ho nepustil. Vyhrál letos pošesté, o 9 sekund před Andersonem, další půlminutu zpět skončil Musquin. Tomac se dostal na třetí místo tabulky, ale ztrácí stále propastných 68 bodů na vedoucího Andersona, za nímž druhému Musquinovi chybí 37 bodů. Zbývají čtyři závody.
Západní šampionát čtvrtlitrů se stal počtvrté letos kořistí Aarona Plessingera (poprvé letos holeshot), jeho největší pronásledovatel Adam Cianciarulo dojel třetí, druhé místo Chase Sextona je jeho nejlepším letošním výsledkem. Naproti tomu Joey Savatgy, další z aspirantů na titul, zaznamenal 12. místem nejhorší letošní výsledek a na Plessingera ztrácí 24 bodů. Zbývají dva závody.

Mistrovství světa/AMA superkros, Seattle
SX 450
1. Tomac (USA, Kawasaki), 2. Anderson (USA, Husqvarna), 3. Musquin (F, KTM), 4. Tickle (USA, KTM), 5. Webb (USA, Yamaha), 6. Bowers (USA, Kawasaki), 7. Reed (AUS, Husqvarna), 8. Baggett (USA, KTM), 9. Wilson (GB, Husqvarna), 10. Peick (USA, Suzuki)
Celkově mistrovství světa po 13 závodech ze 17:
1. Anderson 288, 2. Musquin 251, 3. Tomac 220, 4. Brayton (USA, Honda) 213, 5. Baggett 209, 6. Peick 185, 7. Tickle 184, 8. Webb 180, 9. Wilson 152, 10. Malcolm Stewart (USA, Suzuki) 125

250 SX West
1. Plessinger (Yamaha), 2. Sexton (Honda), 3. Cianciarulo (Kawasaki), 4. McElrath (KTM), 5. Starling (Husqvarna), 6. Oldenburg (Yamaha), 7. Harrison (Husqvarna), 8. Chisholm (Yamaha), 9. Hill (Suzuki), 10. Mellross (Yamaha)
Celkově: 1. Plessinger 177, 2. Cianciarulo 160, 3. Savatgy 153, 4. McElrath 146, 5. Sexton 132, 6. Hill 119, 7. Chisholm 110, 8. Craig 106, 9. Harrison 100, 10. Mellross 81


Superenduro

Ve švédském Lidköpingu skončil letošní světový šampionát superenduro, mistrem světa se stal Američan Coddy Webb (bývalý trialista) na KTM, juniorským mistrem světa je Němec Kevin Gallas na Husqvarně.

Konečné pořadí: 1. Webb (USA, KTM) 240, 2. Bolt (GB, Husqvarna) 226, 3. Blazusiak (PL, KTM) 225, 4. Walker (GB, KTM) 194, 5. Haaker (USA, Husqvarna) 180, 6. Manuel Lettenbichler (D, KTM) 171



První závod ženské kategorie vyhrála Larissa Papenmaierová
Světový motokros

V italském Pietramurata pokračovalo motokrosové mistrovství světa. Závody sledovalo prý přes 30 000 diváků (ale víte jak se dneska s tímhle podvádí, tolik nechodilo ani do Holic v nejslavnějších dobách). Ve třídě MX2 se příliš nedařilo dosavadnímu suverénu třídy a obhájci titulu Lotyši Paulsu Jonassovi, a tak poprvé letos zvítězil Španěl Jorge Prado, rovněž na KTM. Slovák Richard Šikyňa dojel 31. a druhý závod nedojel.

MX2 celkově: 1. Jonass (LAT, KTM) 180; 2. Prado (E, KTM) 152; 3. Kjer Olsen (DK, Husqvarna), 145 p.; 4. Ben Watson (GB, Yamaha), 105 p.; 5. Conrad Mewse (GB, KTM), 100 p.; 6. Hunter Lawrence (AUS, Honda), 99 p.; 7. Thomas Covington (USA, Husqvarna), 91 p.; 8. Jed Beaton (AUS, Kawasaki), 91 p.; 9. Vsevolod Brylyakov (RUS, Yamaha), 86 p.; 10. Calvin Vlaanderen (ZA, Honda), 79

V prestižní třídě MXGP se zatím dělili o body rovným dílem oba tovární jezdci KTM Ital Antonio Cairoli a Nizozemec Jeffrey Herlings. Kdo tipoval, že se na domácí půdě prosadí Toni, ten se netrefil – kraloval Herlings, který vyhrál obě jízdy, Cairoli dojel čtvrtý a druhý, pokaždé ztrácel na létajícího Holanďana přes 20 sekund. Mistr světa z roku 2016 Slovinec Tim Gajser se po zimním zranění postupně dostává do formy, zatím to není žádná sláva, v Itálii 5. a 8. místo, celkově je devátý se ztrátou 114 bodů. Bez české účasti.

MXGP celkově: 1. Herlings (NL, KTM) 191; 2. Cairoli (I, KTM) 181; 3. Desalle (B, Kawasaki) 145; 4. Febvre (F, Yamaha) 135; 5. Paulin (F, Husqvarna) 129; 6. Coldenhoff (NL, KTM) 111; 7. Van Horebeek (B, Yamaha) 104; 8. Seewer (CH, Yamaha) 83; 9. Gajser (SLO, Honda) 77; 10. Lieber (B, Kawasaki) 72

Poprvé startovaly ženy, první jízdu vyhrála Němka Larissa Papenmaierová, druhou Novozélanďanka Courtney Duncanová. Další Němka Stephanie Laierová, kterou známe z českého šampionátu, dojela pátá a osmá. Mistryně světa Italka Kiara Fontanesi, ač jasně nejrychlejší v tréninku, se musela na domácí půdě spokojit se čtvrtým a druhým místem.
Naše Kristýna Vítková (Yamaha) se ze 49 startujících kvalifikovala mezi vyvolených 40 a v jízdách obsadila 36. a 37. místo, když v každém závodě vždy ztratila na vítězku 2 kola.

WMX po1. závodě: 1. Papenmeierová (D, Suzuki) 45; 2. Courtney Duncanová (NZ, Yamaha) 40; 3. Fontanesiová (I, Yamaha) 40; 4. Van De Venová (NL, Yamaha) 40; 5. Verstappenová (B, KTM) 36; 6. Laierová (D, KTM) 29



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...