Úroveň českých motoslalomářů značně stoupá

vydáno 26. 8. 2014, text Martin Komrska, foto Helena Lichtenbergová

Předposlední závod seriálu motogymkhany, nebo-li motoslalomu, se jel o minulém víkendu v Kolíně. Zúčastnili jsme se také!

Počasí při soutěži krásně přálo. Lehce pod mrakem je ideální na to, aby se závodníci neuvařili při čekání na start. O trochu hůř jsou na tom diváci, ale stánek s občerstvením jim to většinou vynahradí.


Na krásném odlehlém tréninkovém place závodníci nejprve absolvovali závody v GP8 – 5x objet kužele do „osmičky“. Výhodou touho prvku je, že existuje srovnatelnost v celosvětových žebříčcích. Český rekord drží z letošního dubna Jirka Schovanec s výsledkem 29,9 sekundy, v Kolíně nejlépe zajel Michal Kindl 30,8.


Milým překvapením byla návštěva polského závodníka Beniamina Muchy. Loni na finále s partičkou ostatních Poláků české slalomáře ještě výrazně pojezdil. Letos se už přesvědčil, že úroveň našich závodníků stoupá, a to je hodně povzbuzující. V GP8 se stejným časem dělil o zlato.


Druhou část závodu tvořila trať sestavená propagátorem motogymkhany u nás, učitelem autoškoly a i pořadatelem kurzů jízd na motocyklu Matoušem Landou. Po proškolení před tabulí a projití trati se začalo soutěžit a většina závodníků nakonec nejlepší čas projela ve třetím kole.


Ačkoliv se na prvních pozicích střídají stejná jména, na posledních závodech se objevili i úplně noví jezdci. I když zatím nebyli nejrychlejší, trať byli schopni projet bez problémů. Někteří dokonce velice elegantně, někteří v pěkném driftu – jako například kaskadér Mike, jehož exhibice byla skvělým zpestřením sobotního odpoledne.


Závodů se zúčastnil i redaktor ČMN Honzis Rameš a o své zážitky na motorce se špuntama se podělí ve vydání novin po finálovém závodě, který se jede 13. září opět v Kolíně. I když jste neabsolvovali předchozí závody, přijeďte do Kolína poměřit síly v základních motorkářských dovednostech. Možná vás překvapí, že bez tréninku se to zase tak snadno nedá!


Více na www.motoslalom.cz


Výsledky závodů zde



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023
  • Masarykův okruh poprvé hostil enduro závody. Úspěšnou premiéru si nenechalo ujít 260 jezdců

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...