Laguna Seca - závod MotoGP

vydáno 24. 7. 2011, text Jiří Nykodým, foto Honda

Do závodu královské kubatury MotoGP na americkém okruhu Laguna Seca nejlépe odstartoval poleman Jorge Lorenzo, jenž se v první zatáčce zařadil na vedoucí pozici. Druhé místo po startu patřilo Dani Pedrosovi, třetí jel Casey Stoner, čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý Marco Simoncelli. Český závodník Karel Abraham se po startu zařadil na čtrnáctou příčku.

V nájezdu do druhého kola vedl stále Jorge Lorenzo na Yamaze, za ním následoval trojblok továrních Hond v pořadí Pedrosa, Stoner, Dovizioso a pátá pozice patřila Simoncellimu. O šestou pozici sváděl zajímavý souboj Rossi na Ducati s domácím Spiesem na Yamaze. Karel Abraham držel svoji Ducati týmu AB Cardion na třinácté pozici. Ve třetím kole závodu přišel první pád, svoji Yamahu v kačírku zlikvidoval Brit Cal Crutchlow. Zatímco na čele se pořadí v této fázi závodu neměnilo, v hloubi startovního pole postupoval vpřed český jezdec Karel Abraham, jenž překonal Aoyamu a posunul se na dvanácté místo. V šestém kole závodu tak stále vedl Jorge Lorenzo s minimálním náskokem na druhého Pedrosu, třetí Stoner ztrácel již necelou jednu sekundu. Za ním jel Dovizioso a Simoncelli. O několik okamžiků později následoval další pád, havaroval Marco Simoncelli z pátého místa. V desátém kole závodu zajel do boxu domácí Ben Bostrom jedoucí na divokou kartu. V třináctém okruhu závodu havaroval další jezdec, tentokrát upadl Alvaro Bautista na Suzuki. Na čele stále vedl Lorenzo před Pedrosou a Stonerem, čtvrtý Dovizioso již jel s výrazným odstupem. První pětku uzavíral Ben Spies. Karel Abraham se pohyboval na desátém místě. Čtrnáct kol před cílem postoupil dopředu Casey Stoner, jenž se po předjetí Pedrosy posunul na druhé místo. Deset okruhů před koncem závodu začal druhý Stoner postupně tlačit na vedoucího Lorenza. Za touto dvojicí s větším odstupem kroužil třetí Pedrosa, následoval čtvrtý Dovizioso a pátý Spies. Karel Abraham v této fázi závodu osamoceně kroužil na desáté příčce. O čtyři kola později Casey Stoner odvážně zaútočil na Lorenza a jedné z rychlých zatáček předjel Jorgeho vnějškem. Vedení závodu tak převzal Stoner, druhý jel Lorenzo, třetí Pedrosa, čtvrtý Dovizioso a první pětici uzavíral Ben Spies. Tři kola před cílem se již zdálo být rozhodnuto, na čele jel s bezpečným náskokem první Stoner, druhé místo držel Lorenzo a třetí Pedrosa. O čtvrté místo sváděl tvrdý souboj Dovizioso se Spiesem. Karel Abraham se stále držel na desáté pozici.

Z vítězství v závodě na Laguně Seca se tak mohl radovat Casey Stoner, druhé místo obsadil Jorge Lorenzo a na pódium stanul ještě třetí Dani Pedrosa. Čtvrté místo vybojoval Ben Spies a Top 5 uzavřel Andrea Dovizioso. Karel Abraham závod dokončil na jedenácté pozici.

Výsledky:

1. Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC212V – 43’52.145
2. Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing Team – Yamaha YZR M1 – + 5.634
3. Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 9.467
4. Ben Spies – Yamaha Factory Racing Team – Yamaha YZR M1 – + 20.562
5. Andrea Dovizioso – Repsol Honda Team – Honda RC212V – + 20.885
6. Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP11.1 – + 30.351
7. Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP11 – + 31.031
8. Colin Edwards – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 45.502
9. Hector Barberá – Mapfre Aspar Team – Ducati Desmosedici GP11 – + 51.549
10. Hiroshi Aoyama – San Carlo Honda Gresini – Honda RC212V – + 1’08.950
11. Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP11 – + 1’09.132
12. Loris Capirossi – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP11 – + 1 kolo
13. Toni Elías – LCR Honda MotoGP – Honda RC212V – + 1 kolo



Další iČMN články

  • Obdivuhodný výkon Jakuba Kornfeila ve Velké ceně Nizozemí
  • Filip Salač: "Dnes to byl nejlepší den z celé sezóny"
  • Velká cena Velké Británie prostě uplavala

Články na MotoLife

  • Motorbike 4/2024
  • Motorbike 3/2024
  • Motorbike 1-2/2024
  • Motorbike Katalog motocyklů, skútrů a čtyřkolek 2024
  • Motorbike 12/2023

Příspěvky motorkářů

Moto.cz
14. února
Silniční závody motocyklů v Československu v roce 1957 - Kompletní výsledky a popis sezóny na webu 🥰 ❤️ 🏍
MotoRoute
2. února
MotoRoute 1/2024 - vychází 7. února 👈
Všechny příspěvky ...